72 de milioane de europeni sunt afectati de saracie

72 de milioane de europeni sunt afectati de saracie

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

In interiorul UE, 72 de milioane de persoane traiesc in pragul saraciei, ceea ce inseamna un locuitor din 6. Chiar daca acest numar este in scadere incepand cu 2016, anul 2020 este unul nefast din acest punct de vedere din cauza crizei sanitare provocate de Covid-19. Cum va reusi Uniunea Europeana si Statele membre sa faca fata saraciei?

72 milioane
La nivel european, pragul saraciei corespunde cel mai adesea cu 60% din venitul mediu. Nivelul de saracie desemneaza deci proportia indivizilor a carorvenit este inferior acestui prag. De notat este faptul ca este vorba despre un prag al saraciei relativ sau monetar, nu absolut. Ceea ce inseamna ca o persoana care se afla sub acest prag nu este in mod necesar sarac daca ne referim la saracia absoluta, indicator retinut pentru tarile in dezvoltare, insa sarac in comparatie cu restul populatiei. Pentru a evita aceasta confuzie, institutul european de statistici Eurostat vorbeste despre un nivel de risc al saraciei.

Eurostat estimeaza ca 72 de milioane de persoane traiesc sub pragul saraciei relative in Uniunea Europeana.

Romania (23,8% din populatie in 2019), Bulgaria (22,6%), Spania (20,7%) si Lituania (20,6%) au cele mai ridicate nivele de saracie monetara din intreaga Europa. De cealalta parte se afla Cehia (10,1%), Finlanda (11,6%) sau Slovenia (12,6%) figureaza printre cele mai putin afectate state. Nivelul de saracie din Franta se situeaza deasupra mediei europene cu un nivel de 13,6%.

Conform datelor oficiale oferite de Eurostat, aproximativ 92,4 milioane de persoane – adica 21,1% din populatia Uniunii Europene – erau amenintate cu saracia si cu excluderea sociala in 2019. Acest numar cuprinde persoanele care se afla sub pragul saraciei relative la care se adauga cei care se afla in situatia de excludere sociala. Spre deosebire de anul 2012, acest numar a scazut cu aproximativ 16,3 milioane de indivizi.

Vezi si:  Metode de a face economii in caz de concediere

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.