Alzheimer: un vaccin si un tratament potential datorita unei noi abordari

Alzheimer: un vaccin si un tratament potential datorita unei noi abordari

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Un studiu efectuat pe un soarece le-a permis cercetatorilor sa stabileasca un anticorp capabil sa impiedice depozitul de proteine nocive din creier, la originea declansarii simptomelor de Alzheimer. Acest anticorp ar putea fi folosit ca si tratament pentru a impiedica evolutia bolii dar si ca si vaccin inainte ca boala sa debuteze.

Actualmente, nu exista un tratament medicamentos care sa permita vindecarea maladiei Alzheimer, chiar daca unele gesturi simple permit incetinirea bolii (igiena de viata, activitati cognitive, dispozitii medico-sociale) si sa imbunatateasca viata pacientului si anturajului sau. Una din provocari consta in dezvoltarea unui tratament, de preferinta inainte ca primele simptome sa isi faca aparitia. Cercetatorii de la Universitatea Leicester (Marea Britanie) si Gottingen (Germania) lucreaza la un vaccin capabil sa reduca simptomele acestei boli.

Acest vaccin pe baza de proteine nu si-a dovedit inca eficienta decat asupra unor soareci afectati de boala Alzheimer insa, studiul publicat in Molecular Psichiatry sunt extrem de incurajatoare si ne dau sperante ca vor fi utile si asupra Omului. Echipa de cercetatori a fost in special interesata de una din cele doua tipuri de leziuni prezente in creierul pacientilor afectati de Alzheimer: depozitele de amiloide asociate cu o proteina, peptida B amiloida. Proteina B amiloida, in mod natural prezenta in creier, se acumuleaza de-a lungul anilor si sfarseste prin a forma depozite amiloide cunoscute si sub numele de “placi senile”, toxice pentru celulele nervoase.

Un vaccin si anticorpi pentru studiu

Cercetatorii au elaborat un vaccin care tinteste aceasta proteina inainte de aglomerarea placilor nefaste pentru creier. In studiile clinice, niciunul din tratamentele potentiale care dizolva placile amiloide in creier nu au demonstrat niciun fel de succes in termeni de reducere a simptomelor de Alzheimer. Unele au aratat chiar efecte secundare negative. Cercetatorii au optat astfel pentru o abordare diferita, identificand un anticorp la soareci care neutralizeaza formele toxice.

Vezi si:  Creierul femeilor este mai tanar decat cel al barbatilor

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.