Aviatie: Pilotii de linie sunt ingrijorati de sosirea treptata a inteligentei artificiale in aeronavele lor

Aviatie: Pilotii de linie sunt ingrijorati de sosirea treptata a inteligentei artificiale in aeronavele lor

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Sindicatul national al companiilor aeriene organizeaza o demonstratie in aceasta vineri in fata terminalului 2E al aeroportului Roissy Charles de Gaulle. Acestia sunt ingrijorati de sosirea treptata a inteligentei artificiale in avioanele lor, care ar putea determina producatorii sa reduca numarul de personal din cabinele de pilotaj.

Va exista intotdeauna un pilot in aeronava? Sindicatul national al companiilor aeriene organizeaza o manifestatie vineri dimineata in fata terminalului 2E al aeroportului Roissy Charles de Gaulle. Acestia sunt ingrijorati de sosirea treptata a inteligentei artificiale in avioanele lor, care ar putea determina producatorii sa reduca numarul de personal in cabinele de pilotaj. Dar, potrivit specialistului in aeronautica Xavier Tytelman, locurile lor de munca nu sunt in pericol pentru moment. Inteligenta artificiala ar putea servi doar la reducerea volumului lor de munca in timpul zborului.

Inteligenta artificiala este deja prezenta in aeronavele de astazi pentru a asista pilotii. Unele dintre aceste instrumente sunt chiar foarte raspandite. “Vor exista asistenti care vor furniza informatii. Ei vor sti daca pista este prea scurta din cauza umiditatii sau a vantului. De asemenea, ne putem gandi la protejarea anvelopei de zbor, unde, de exemplu, aeronava va refuza sa faca viraje prea abrupte. Va refuza chiar sa se supuna anumitor ordine ale pilotului care ar fi periculoase pentru aeronava”, a declarat Xavier Tytelman.

Pilotii nu vor fi inlocuiti

Aceste inovatii nu sunt in niciun caz menite sa inlocuiasca pilotii, dar ar putea reduce numarul de persoane necesare pentru a zbura, in special pe zborurile pe distante lungi. “Ne-am putea imagina un pilot care sa fie singur la comenzi timp de poate o ora, asistat si mai mult de sistemele de monitorizare a performantelor. Oare adoarme? Si aceasta este siguranta pe care ar putea sa o aduca inteligenta artificiala daca vom merge vreodata cu mai putini piloti in avioane”, explica specialistul in aeronautica.

Vezi si:  Care sunt cele mai bune aplicatii de stiri?

Dar avioanele autonome fara piloti sunt inca departe. Daca acest lucru s-ar intampla intr-o buna zi, primele teste ar urma sa fie efectuate, evident, pe avioane foarte mici si nu pe zboruri civile de mari dimensiuni.

Sursa: https://www.europe1.fr/technologies/aviation-les-pilotes-de-ligne-sinquietent-de-larrivee-progressive-de-lintelligence-artificielle-dans-leurs-avions-4243614

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.