Bigorexia sau dependenta de sport

Bigorexia sau dependenta de sport

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Se intampla ca in cazul unor sportivi profesionisti sau chiar amatori ca sportul sa devina o veritabila obsesie. In acest caz se vorbeste despre bigorexie. O dependenta de sport care poate avea consecinte fizice dar si psihologice serioase.

Bigorexia este incadrata in dependentele comportamentale, denumite si dependente fara produs. Activitatile in cauza sunt cel mai adesea sporturi de anduranta precum joggingul, ciclismul sau inotul, uneori bodybuilding.

Care sunt simptomele unei bigorexii?

Chiar si un sportiv ocazional resimte senzatia de bunastare provocata de catre productia de endorfine indusa de o sedinta de sport. Manifestarile bigorexiei sunt extrem de similare cu cele observate in cazul altor dependente: persoana manifesta un tremurat, o senzatie de gol. Se simte rau atat fizic cat si pishic ceea ce o va determina sa reia activitatea fizica si sa intre intr-un cerc vicios din care ii va fi extrem de greu sa iasa.

Chiar daca dependenta de sport este mai rara, poate afecta pe oricine, indiferent de sex sau de varsta. Dependenta, conform specialistilor, se naste din intalnirea unui inidivid si unui produs sau unei activitati date, la un moment dat. Acest lucru este extrem de valabil in cazul dependentei de sport. Sportul este, in ziua de azi, o activitate extrem de valorizata, suntem incurajati sa facem sport pentru a ne mentine in forma sau pentru a preveni bolile cardiovasculare.

De unde vine dependenta de sport?

Persoanele susceptibile sa dezvolte o dependenta de sport sunt in suferinta in prealabil. Aceasta suferinta este cea care ii determina sa dezvolte dependenta. Spre deosebire de dependenta clasica, care se manifesta printr-o suferinta morala – tristete, ganduri negre – la dependentii de sport se manifesta printr-o hiperactivitate, hipersensibilitate, un sentiment de gol si angoase. Hiperactivitatea sportiva are menirea de a elimina acest gol, de a elimina singuratatea si dificultatea de a controla emotiile.

Vezi si:  Andreescu, “cea mai buna jucatoare din lume” are doar 19 ani

Bigorexia se poate trata prin psihoterapie, adaptata fiecarui pacient in parte si in functie de situatia si particularitatile sale.

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie/bigorexie-addiction-au-sport-causes-symptomes-risques-traitements-2136108

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.