Care sunt masurile economice adoptate de Guvern in contextul pandemiei cu coronavirus?

Care sunt masurile economice adoptate de Guvern in contextul pandemiei cu coronavirus?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

In cadrul unei conferinte de presa, premierul Ludovic Orban a anuntat masurile ce au fost adoptate de executiv in cadrul unei sedinte de guvern care s-a intins pana tarziu in noapte. Guvernul va asigura plata somajului tehnic pentru angajatii companiilor care isi inchid activitatea temporar in aceasta perioada, insa nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. In plus, va creste plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, creditelor garantate de stat pentru investitii si pentru capital de lucru. Dobanda pentru aceste credite urmeaza sa fie subventionata. Guvernul a luat decizia de a rambursa TVA pana in limita sumei de 9 miliarde de lei.

S-a decis asigurarea rambursarii TVA pana in limita sumei de 9 miliarde de lei pentru a se asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursarii TVA pentru a permite astfel companiilor sa beneficieze de capital de lucru.

La rectificarea bugetara creste bugetul astfel incat sa se asigure decontarea concediilor medicale.

Se asigura plata somajului tehnic, plata angajatilor care intra in somaj tehnic din bugetul ministerului cu ajutorul ANOFM prin bugetul de somaj. S-a luat aceasta decizie deoarece este in mod evident clar faptul ca numeroase companii sunt afectate in mod direct sau indirect de pandemia cu coronavirus si multe sunt cele care nu au capacitatea sau veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajatilor existand riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj sau dati afara.

Decizia este aceea de a plati din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este practic indemnizatia lunara pentru somaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Vezi si:  Relansarea economiei: raspunsul european va fi la inaltimea asteptarilor?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.