Ceasul biologic al corpului ar functiona independent de cel al creierului

Ceasul biologic al corpului ar functiona independent de cel al creierului

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Conform unor noi studii stiintifice, diferitele ceasuri biologice ale corpului ar putea functiona independent de ceasul biologic cerebral. Iata mai multe despre aceasta descoperire biologica importanta pentru sanatate.

Multa vreme am avut tendinta sa consideram ca toate ceasurile biologice ale corpului actioneaza asupra functionarii diferitelor organe, functiona in tandem cu ceasul central, situat in creier.

Doua studii stiintifice publicate in revista Cell scot in evidenta faptul ca nu este deloc asa. Ceasurile biologice ale corpului ar putea de fapt functiona intr-un mod independent de cel al creierului. Cercetatorii si-au efectuat studiile asupra unor soareci special selectionati pentru analiza retelei ceasurilor interne care regleaza metabolismul. Au descoperit cum pot dezactiva ansamblul sistemului circadian al soarecelui dupa care cum pot demara ceasurile in mod individual. In cazul de fata au activat ceasurile prezente in ficat si in piele.

Rezultat – in ciuda opririi tuturor ceasurilor biologice corporale, inclusiv cel al creierului, ficatul stia intr-o mare masura cat era ceasul deoarece reactiona la schimbarile de lumina pe masura ce noaptea se lasa. Isi mentinea astfel functiile esentiale pentru a se pregati sa digere alimentele in momentul mesei. Ceea ce inseamna ca, intr-un fel sau altul, ficatul a fost informat de o serie de semnale provenite din alte organe. Doar cand obscuritatea a fost totala ceasul biologic hepatic a incetat sa functioneze.

Consecintele viitoare ale ale descoperirilor noastre sunt vaste a declarat Paolo Sassone-Corsi, co-autorul acestui studiu. Cu ajutorul acestor soareci putem acum sa descifram caile metabolice care controleaza ritmurile noastre circadiene, procesul de imbatranire si starea noastra de sanatate generala. Cercetatorul a tinut sa precizeze faptul ca stilul de viata modern are tendinta sa bulverseze ceasurile circadiene, ceea ce poate duce potential la probleme de santate (cancer, depresie, imbatranire prematura).

Vezi si:  Si daca un remediu medieval ar deveni antibioticul viitorului?

 

 

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.