Cele mai geroase ierni din istoria Bucurestiului si a Romaniei

Cele mai geroase ierni din istoria Bucurestiului si a Romaniei

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

iarna in romaniaIarna este acel anotimp pe care multi dintre noi il asteapta cu incantare. Zapada alba si curata, sarbatorile care vin odata cu ea si sporturile de iarna reusesc sa transforme acest anotimp intr-unul cat se poate de atractiv. Totusi, exista oameni pentru care iarna nu este tocmai placuta, iar o categorie a acestor oameni este cea a soferilor. Odata cu venirea lunii noiembrie in calendar, acestia incep sa se intereseze de prognoza meteo si sa caute vremea pe ore in Bucuresti si in alte localitati, in asa fel incat sa nu existe riscuri.

Iernile de astazi sunt blande, totusi. De-a lungul timpului, Romania a trecut prin ierni extrem de geroase, cu zapezi ce atingeau aproape 2 metri. Era perioada in care era greu sa fie verificata vremea Bucuresti pe 10 zile, asadar, de cele mai multe ori, chiar surprindeau autoritatile.

Care sunt cele mai geroase ierni din istoria Bucurestiului si a Romaniei?

Ne axam pe Bucuresti pentru ca aici s-au facut cele mai multe studii si analize. Conform celor de la vremea-bucuresti.ro, in secolul XX au existat nu mai putin de 4 ierni teribile: in 1929, in 1942, in 1954 si in 1967. Acestea s-au remarcat fie prin temperaturile negative, fie prin cantitatile cu adevarat uriase de zapada cazuta.

In 1929, spre exemplu, temperaturile au ajuns la -24 de grade Celsius in capitala. In restul tarii lucrurile au fost si mai drastice, inregistrandu-se -30 de grade Celsius in Tara Barsei.
1941-1942 a fost o alta iarna care a facut in istorie si a afectat intreaga Europa. Aceasta a venit ca o adevarata salvare pentru Uniunea Sovietica, incetinind avantul nazist catre ceea ce stim astazi drept Rusia. Desi in Romania aceasta iarna nu a schimbat istoria, a scris o pagina importanta, inregistrand temperatura minima absoluta din tara noastra: -38.5 grade Celsius.

Vezi si:  Hartuire scolara – semnele care ar trebui sa ii alerteze pe parinti

1954 s-a remarcat si el printr-o iarna napraznica, insa de data aceasta multumita unui viscol care a acoperit Bucurestiul si sudul Romaniei. Vantul care avea o temperatura de 126 de km pe ora si ninsorile abundente au dus la troiene de peste 5 metri in capitala Romaniei. Ceea ce face aceasta iarna cu adevarat speciala este faptul ca a putut fi televizata si exista numeroase imagini care ii contureaza anvergura. 1954 a fost anul in care autoritatile s-au vazut depasite si au apelat la populatie pentru deszapezire. Practic, tramvaiele circulau prin tuneluri sapate in zapada.

Cam acelasi lucru s-a intamplat si in 1966-1967, insa de data aceasta zapada a ajuns la “doar” 3- 4 metri.

In ultimii ani, incalzirea globala a adus ierni ceva mai blande, insa chiar si asa, Bucurestiul se confrunta in anumiti ani cu zapezi mari si cu autoritati care sunt surprinse de acestea. Ramane de vazut ce va aduce intregul secol XXI in materie de iarna.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.