China dezvaluie un tren care circula cu 600km/h

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Societatea feroviara chinezeasca intentioneaza sa puna la punct un prototip de tren cu sustentatie magnetica capabil sa evolueze cu 600km/h. Acest „Maglev” si-ar putea face aparitia pe sine incepand cu anul 2021.

In China, China Railway Rolling Stock Corporation intentioneaza sa lanseze un prototip de tren capabil sa circule cu peste 600 km/h incepand cu anul 2021. Chiar daca societatea nu si-a definit inca in mod clar intentiile, a lasat sa se presupuna ca obiectivul principal este acela de a lega Shanghai de Beijing, adica 1300 de km in doar 3 ore si jumatate. Pentru a ajunge la aceasta viteza, trenul nu ruleaza, pluteste deasupra sinelor gratie principiului de sustentatie magnetica.

Acest tip de tren urmeaza sa fie botezat Maglev, adica acronimul de la Magnetic levitation. Pentru moment, China nu a mai oferit alte detalii cu privire la tehnologia de sustentatie magnetica pe care vrea sa o foloseasca pentru acest prototip.

China sau Japonia, care va fi mai rapida?

In orice caz, nu este vorba despre o noutate in adevaratul sens al cuvantului. Mai multe tipuri de acest tren exista deja si o linie regulata este in serviciu in China inca din 2004. Aceasta permite parcurgerea celor 30 de kilometri care separa aeroportul din Shanghai de centrul orasului. Viteza sa maxima este de 43 km/h.

In acest domeniu cei mai avansati sunt japonezii. In 2015, prototipul lor botezat JR Maglev a depasit 600km/h in doar 11 secunde. Pana in 2027, acest tren al japonezilor ar trebui sa permita parcurgerea celor 286 de kilometri care despart Tokyo si orasul Nagoya in mai putin de 40 de minute. Costurile s-ar putea ridica la aproximativ 150 de milioane de euro pe kilometru. Departe de pretul unei linii de TGV, pentru care recordul de viteza a fost stabilit la 574,8km/h, in aprilie 2007.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.