Cod rosu de canicula in 12 judete din tara

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

De azi, 12 judete din tara se afla sub cod rosu de canicula. Meteorologii avertizeaza ca in aceste zone temperaturile se vor situa intre 39 si 42 de grade ceea ce inseamna ca pragul critic ITU de 80 de unitati a fost depasit. Restul zonelor din tara se afla sub cod portocaliu de canicula cu temperaturi cuprinse intre 36 si 39 de grade.

Avertizarea cod rosu de canicula, in vigoare vineri si sambata vizeaza in special zonele de campie si de podis din urmatoarele judete: Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj. Valul de caldura care a debutat inca de la inceputul saptamanii va continua sa se intensifice, disconfortul termic fiind deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80 de unitati si se va situa in zonele mai joase intre 82-84 de unitati.

Meteorologii ne avertizeaza de faptul ca ca in zonele de campie si de podis ale judetelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa intre 39 si 42 de grade.

In Moldova, Dobrogea, Muntenia si local in judetele Maramures, Transilvania si Oltenia, temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 36 si 39 de grade, Celsius valori cu mult mai ridicate decat mediile specifice ale acestei perioade. In plus, canicula a facut deja o victima, un barbat a murit din cauza caldurii insuportabile.

Treptat, valul de caldura se va restrange spre regiunile sudice si va persista pana spre mijlocul saptamanii viitoare, gradul de instabilitate atmosferica fiind in creştere, in special in zonele de munte si in jumatatea de nord a tarii.

Circulatia autovehiculelor cu o masa autorizata mai mare de 7,5 tone este restrictionata, vineri si sambata, pe drumurile nationale si pe autostrazile care tranziteaza teritoriul tarii din cauza caldurii extreme, iar viteza de circulatie a trenurilor va fi redusa cu 20-30 de kilometri/ora fata de viteza normala pe unele tronsoane.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.