Comisia Europeana prevede o recesiune de 7,7% in 2020 in zona euro

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Comisia Europeana se asteapta la o recesiune de 7,7% in zona euro in acest an, recesiune insotita de o cadere a inflatiei si de o crestere a numarului de persoane aflate in somaj. Se pare ca economia europeana se afla intr-o „stare de hibernare” din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Si prognozele sunt destul de sumbre…

Executivul european prognozeaza o revenire in 2021, cu o crestere a produsului intern brut (PIB) in zona euro de 6,3%. Intre timp, inflatia ar trebui sa scada la 0,2% si somajul sa ajunga la un procent de 9,6% in cadrul populatiei active in acest an.

Revenirea atat de asteptata pentru anul 2021 depinde de altfel si de o serie de factori noi – ca masurile de izolare impuse pentru stoparea epidemiei cu coronavirus sa fie ridicate progresiv, ca epidemia sa ramana in continuare sub control si ca dispozitivele „fara precedent” de sustinere bugetara si monetara a economiei, atat pe plan national cat si europeana sa se dovedeasca a fi eficiente.

Data fiind gravitatea acestui soc mondial fara precedent, este destul de evident faptul ca Uniunea Europeana sa intra intr-una din cele mai grave recesiuni economice din istorie conform Comisiei Europene. Daca criza provocata de Covid-19 afecteaza toate tarile europene si nu numai, impactul si rapiditatea redresarii nu vor fi aceleasi peste tot, ne previne executivul european, care progonozeaza de altfel contractii pentru PIB de 9,5 si 9,4% respectiv in Italia si Spania dar si de 5,5% in Austria. In Franta, PIB-ul ar trebui sa scada cu 8,2% in acest an dupa care sa urce cu 7,4% in 2021. Pentru Germania, recesiunea ar trebui sa fie de 6,5% inainte de o revenire cu 5,9% in 2021.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.