Covid-19: Totul despre Eris, noua varianta, majoritara in Franta

Covid-19: Totul despre Eris, noua varianta, majoritara in Franta

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Dintre persoanele infectate in Franta, 35% sunt afectate de noua varianta Eris.

Am crezut ca a ramas in urma noastra. Dar, in ultimele zile, Covid-19 a revenit in actualitate. In buletinul sau national de informare Oscour, publicat la 2 august, Santé publique France a raportat o crestere de 26% a numarului de vizite la urgente pentru simptome sugestive de Covid-19 in saptamana 24-30 iulie, adica cu 149 mai multe decat in saptamana precedenta.

Potrivit Gisaid, o baza de date internationala de referinta pentru monitorizarea Covid-19, 35% dintre persoanele infectate sunt afectate de noua varianta Eris. Aceasta cifra trebuie insa nuantata, deoarece nu toate persoanele infectate sunt testate. In ce consta aceasta noua varianta majoritara? Care sunt simptomele asociate? Este ea mai transmisibila si mai periculoasa decat predecesoarele sale?

Un virus mai transmisibil

Aceasta subvarianta Omicron, denumita dupa o zeitate greaca, a fost botezata EG.5.1 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si a fost identificata initial in India. “Cu toate acestea, este dificil de spus ca aceasta varianta este de origine indiana, deoarece India are o populatie de peste un miliard de locuitori si este mai bine dotata cu instrumente de secventiere decat mai multi dintre vecinii sai”, explica Antoine Flahault, epidemiolog, profesor si director al Institutului de Sanatate Globala de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Geneva.

Febra, rinita, dureri de gat, dureri de cap, tuse uscata, chiar si oboseala severa: simptomele asociate cu Eris nu sunt noi. Cu toate acestea, ea este mai transmisibila decat variantele anterioare. Acest lucru este explicat de catre epidemiolog: “Selectia noilor variante care tind sa devina dominante se bazeaza pe o transmisibilitate mai mare decat a variantelor anterioare. EG.5.1 este dominant deoarece este mai transmisibil decat XBB”.

Vezi si:  Uniunea Europeana examineaza un nou vaccin german bazat pe nantotehnologii

Fara o severitate deosebita

La fel ca in cazul oricarei noi variante la inceputul aparitiei sale, virulenta Eris nu este inca pe deplin cunoscuta. Acestea fiind spuse, acolo unde este deja raspandita, in India, Asia de Sud-Est, Statele Unite si Regatul Unit, nu exista rapoarte de o gravitate deosebita”, explica profesorul. Cu toate acestea, nu stim nimic despre potentialul sau de a provoca perioade lungi de Covid.

Asadar, ar trebui sa fim ingrijorati de sosirea acestei noi variante? O crestere a numarului de cazuri este mai mult decat probabila, potrivit lui Antoine Flahault. “Este de asteptat ca noi variante, mai transmisibile decat cele anterioare, sa se instaleze. Ele vor duce apoi la o crestere a numarului de cazuri, la noi spitalizari in randul persoanelor imunocompromise si a celor in varsta si, probabil, la o crestere a numarului de cazuri de Covid lung”, analizeaza epidemiologul.

Va exista in curand un nou val?

Avand in vedere ca francezii sunt mai putin imunizati ca urmare a vaccinarilor sau a ultimei infectii, ceea ce incepe sa se intample acum, o crestere a numarului de cazuri este cu atat mai probabila. Iar situatia nu se va imbunatati in aceasta toamna. “Sezonul rece favorizeaza circulatia acestor virusuri respiratorii, pentru ca se transmit in medii inchise, aglomerate si slab ventilate, unde este mai probabil sa ne aflam in timpul sezonului rece”, subliniaza epidemiologul.

Aceasta crestere trebuie insa relativizata, deoarece datele epidemiologice sunt mai putin precise decat erau in trecut. Incepand cu 5 mai 2023, Covid-19 nu mai este considerat o urgenta sanitara mondiala de catre OMS, iar de la 1 iulie 2023, Ministerul francez al Sanatatii nu mai inregistreaza rezultatele antigenice pe portalul sau SI-DEP.

Vezi si:  Tabletele sunt nocive pentru ceafa femeilor

 

Sursa: https://www.20minutes.fr/sante/4048492-20230809-covid-19-sait-eris-nouveau-variant-desormais-majoritaire-france

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.