Cultura de catina, reteta succesului in agricultura

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Cultura de catina reprezinta una din retetele succesului in agricultura. Primii cultivatori de la noi din tara sunt din Alba si au pornit o afacere de familie in anul 2005 sustinand ca nu este atata de lucru ca in cazul unei culturi traditionale, profitul fiind bun in fiecare an.

Vorbim despre familia Lupu din Alba care a plantat catina pe doua hectare. Catina este extrem de cautata in industria farmaceutica iar dupa ce au vazut la televizor un reportaj realizat despre catina membrii familiei au decis sa o cultive. Iata ce a declarat pentru Mediafax Ana Eugenia Lupu, prezenta cu un stand in cadrul Targului Apulum Agraria din Alba Iulia, considerat cel mai important targ de promovare a agriculturii din Alba Iulia.

Am cumparat terenul, am facut comanda la Institutul de Cercetare de la Maracineni pentru puieti, dupa care am aşteptat un si jumatate, i-am luat, iar pe urma am facut plantatia dupa un sistem pe care l-am primit de la Institutul de Cercetare. Catina este o familie care consta in de la cinci pana la opt femele si un mascul. Doar asa se face polenizarea. Prima recolta am avut-o cam la cinci ani, dar nu pe toata suprafara. Din al saselea an am avut recolta plina. 

Familia Lupu a inceput aceasta afacere de la zero, cumparand inclusiv terenul necesar, in localitatea Lopadea Veche din Alba. A fost o investitie initiala de aproximativ 5.000 de euro, iar apoi, pana la rod, am mai investit in jur de 3.000 de lei, pentru ca in fiecare an am cosit si am curatat pomii. Foarte mult am lucrat cu familia, deoarece forta de munca, in acest domeniu, e greu de gasit. Anul acesta fost cel mai bun an, dar in jur de doua tone n-am mai putut culege din cauza soarelui puternic care a stafidit-o. Din cauza temperaturilor, pe o parte era buna, iar pe alta era stafidita, a mai declarat Eugenia Lupu.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.