Cultura incotro?!

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

mihai-ionescu

preluare N24 TV

Am simtit nevoia sa scriu acest articol ca un semnal de alarma! Dupa celelalte semnale care le-am tot tras in articolele precedente a venit si randul artei!

Lumea artei in perioada de dupa revolutie a cunoscut in Romania o seama de schimbari normale avand in vedere situatia socio-politica de dupa acest eveniment marcant in istoria recenta a poporului nostru.

Cand vorbim de lumea artei ne referim la toate miscarile care au loc in acest domeniu – de la vanzari pana la productia de arta.

Toate au evoluat in pas cu tehnologia si cu celelalte domenii. Cine s-ar fi gandit acum 40-50 de ani ca se va inventa internetul si arta va fi dependenta de asa ceva?

Cine s-a gandit vreodata ca masinile de printat vor concura mana? Acestea sunt doar cateva exemple din ceea ce poate fi definit ca influentarea unui domeniu cum este arta de catre tehnologie si nou.

Intrebarea este daca nu cumva arta ar fi trebuit sa fie lasata asa cum este ea…sa ramana fara intromisiunile tehnologizate ale noii ere, sa ramana arhaica…asa cum este ea…in stare pura.

Companiile si interesele au inceput si aici sa-si arate coltii. Manipularea la scara larga a opiniei publice, fabricarea valorilor din nonvalori pentru a crea grupuri si concepte noi spre vanzare si a crea noi oportunitati de a face bani, duc practic la alterarea ideei de arta.

Dincolo de privatii care dupa paravanele firmelor isi satisfac placerile personale speculand aceasta piata – si aici amintim Adrian Boiangiu – proprietarul mai multor firme ce actioneaza in acest domeniu mai mult sau mai putin legal, Elena Pantea care la limita legalitatii si sub egida caselor de licitatie si achizitie pe care le poseda isi detine felia ei din acest sector, Toma Ioan, Doru Sandu Electrizian si multi altii.

Peste toti acestia isi intinde umbra “eminenta grizonata” – Mihai Ionescu cel care in ultimii ani cumpara din umbra pe banda rulanta companii fie mici fie mari, pentru ca apoi sa le dezasambleze dupa bunul sau plac. Foarte putin mediatizat si bine ascuns de ochii presei in ceea ce ii privesc afacerile, acesta activeaza la nivel de scena, pozand intr-un Mecena al artei! Dar ce interes are cineva cu afaceri la nivel international in mai toate domeniile mari (auto, bancare, turism, constructii, etc) sa controleze acest domeniu!   Avand in vedere stilul agresiv pe care il abordeaza in afaceri – dupa principiul dezbina si stapaneste, intrebarea fireasca este daca nu cumva intentioneaza sa instaureze un pseudo monopol in acest sector, pe principiul eu centrez-eu dau cu capul – toate acestea facute calculat in umbra evenimentelor de anvergura pe care dansul obisnuieste sa le faca probono in numele artei.

Acesta este ultimul lucru de care avem nevoie.

Trag inca o data semnalul de alarma si sper ca toti sa-si aminteasca ca arta noastra este a tuturor si nu doar a unora care o conduc dupa cum vor ei!

Horia Manoliu

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!