De ce lupusul este mai frecvent la femei?

De ce lupusul este mai frecvent la femei?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Cercetatorii au investigat prevalenta acestei boli autoimune la femei. Ei au venit cu o explicatie.

Cercetatorii de la Johns Hopkins Medicine au vrut sa inteleaga de ce femeile sunt mai afectate de aceasta boala. “O serie de cai genetice si biologice dereglate contribuie la dezvoltarea lupusului si a simptomelor sale variate, cum ar fi durerile musculare si articulare, eruptiile cutanate, problemele renale si alte complicatii la nivelul intregului organism”, se explica in comunicatul de presa al studiului publicat in Journal of Clinical Investigation Insight.

Un raspuns imunitar

In cazul lupusului, oamenii de stiinta stiu ca o proteina din sistemul imunitar numita Toll-like receptor 7 (TLR7) reactioneaza la ARN din organism. Tocmai reactia lui TLR7 la ARN declanseaza un raspuns imunitar care dauneaza tesuturilor sanatoase. In acest studiu, cercetatorii au analizat in mod special modul in care o bucata de material genetic care se gaseste doar la femei, cunoscuta sub numele de X-inactive specific transcript (XIST), ar putea declansa raspunsul sistemului imunitar al TLR7. “XIST este un tip de ARN care joaca un rol crucial in inactivarea unuia dintre cei doi cromozomi X prezenti in celulele feminine, astfel incat femeile sa nu aiba o expresie genetica dezechilibrata”, rezuma autorii.

“XIST a fost deja implicat in autoimunitate, dar mai degraba ca ceva care ar putea preveni bolile autoimune, cum ar fi lupusul, decat ca un factor care sa determine dezvoltarea bolii”, explica autorul studiului, Erika Darrah, profesor asistent de medicina la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins. Inainte de a adauga: “Rezultatele noastre arata contrariul, si anume ca XIST joaca de fapt un rol in promovarea autoimunitatii, prin cresterea susceptibilitatii la lupus si a gravitatii acestuia la femei”.

Vezi si:  Paraziții intestinali la copii - simptome și tratament adecvat

Echipa de cercetatori a testat daca XIST se poate lega de TLR7 si poate declansa raspunsul imunitar al receptorului folosind experimente pe celule. Acestia au observat ca XIST se poate lega de TLR7 si poate declansa productia unei molecule observate la niveluri ridicate in lupus si care contribuie la deteriorarea tesuturilor in aceasta boala.

“XIST joaca acum un rol diferit, acela de semnal de alarma legat de autoimunitate”, explica autorul studiului, Brendan Antiochos. El concluzioneaza: “Activarea sistemului imunitar prin intermediul XIST si TLR7 este specifica femeilor, ceea ce ajuta la explicarea observatiei conform careia lupusul este mult mai frecvent la femei decat la barbati”.

 

Sursa: https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/decouvrez-pourquoi-le-lupus-est-plus-frequent-chez-les-femmes-1046259

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.