Dolarul si amenintarea Trump

Dolarul si amenintarea Trump

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

In economia mondiala, economistii, presedintii de companii, angajatii din sistemul financiar, urmaresc zi de zi, adesea din minut in minut valoarea monezii lor in raport cu biletul verde, dolarul. Moneda americana este de fapt un instrument central si major in viata economica internationala. Instrument extrem de puternic, dolarul, este folosit, de cativa ani, de justitia si administratia americana sub forma unei arme politice. Dolarul nu mai este o simpla modalitate de plata universala, este si o modalitate de a pune presiune.

Consecinta – tentatia de a gasi o alternativa la dolarul american este din ce in ce mai mare. Sa scapam de dolar, este o idee buna? Este realist? Incercam sa raspundem in cele ce urmeaza la aceasta intrebare.

In momentul in care vine vorba despre sanctionarea Iranului, in ciuda greutatii dolarului, nu toata lumea este de acord. La New Delhi, in India, spre exemplu, se incearca depasirea problemelor si obstacolelor pentru a putea continua cu achizitionarea de petrol iranian.

In Asia, India nu este singura tara care vrea sa scape de dolar. China are si ea in vedere acest lucru la modul cel mai serios. Insa, criza financiara din 2008 a schimbat totul. China nu isi permite inca sa renunte la dolarul american in timp ce Pekin trebuie sa faca fata unei scaderi economice. Dolarul este intr-adevar contestat dar este departe de a fi inlocuit.

Rusia, care nu se poate lauda cu o economie prea infloritoare, se alatura luptei impotriva dolarului. De-dolarizarea este un subiect din ce in ce mai discutat la Kremlin dar Moscova dispune de toate mijloacele pentru a scapa de dolar? Nu este sigur.

Vezi si:  Misa a discutat cu vicepresedintele CE despre rectificarea bugetara

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.