Dupa DNA, si DIICOT critica deciziile de modificare a CP si CPP

Dupa DNA, si DIICOT critica deciziile de modificare a CP si CPP

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

DIICOT si-a exprimat Joi ingrijorarea si surprinderea in legatura cu modificarile aduse Codurilor Penale in cadrul Comisiei speciale parlamentare. DIICOT sustine ca procesul de transpunere a Directivei UE este facut fara niciun fel de transparenta si fara sa se consulte unii practicieni experimentati ai dreptului din domeniul justitiei penale.

Referitor la solicitarea mai multor jurnalisti, acreditati pe langa Biroul de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu privire la procesul legislativ de transpunere a Directivei (UE) 2106/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, Biroul de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism este imputernicit sa formuleze urmatoarele precizari:

Ne exprimam surprinderea si ingrijorarea cu privire la modalitatea in care se desfasoara acest proces, fara transparenta si fara consultarea unor experimentati practicieni ai dreptului din domeniul justitiei penale.

Elaborarea si adoptarea Noului Cod Penal si a Noului Cod de Procedura Penala s-au desfasurat pe parcursul mai multor ani, in cadrul unui proces complex de consultare profesionala si dezbateri la care au participat experti, practicieni, cadre universitare, asociatii profesionale, etc.

Chiar si în aceste conditii de laborioasa si îndelungata elaborare a modificarilor la cele doua coduri cadru, esențiale în activitatea de tragere la raspundere penala a persoanelor care au savarsit infractiuni, rezultatele au fost imperfecte, cu consecinte semnificative atat pentru subiectii procesuali cat si pentru organele judiciare. Aceste erori au facut obiectul numeroaselor critici a posteriori, au generat practica judiciara neunitara si impredictibila si consecutiv, un numar important de decizii ale Curtii Constitutionale care au admis exceptiile de neconstitutionalitate a normelor procesuale vizate.

 

Vezi si:  Calin Popescu Tariceanu deplange moartea recenta a lui Verestoy Attila

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.