Economia europeana vede putina luminita de la capatul tunelului

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Bruxelles a vorbit joia trecuta despre previziunile cresterii economice din urmatoarea perioada, luand act de intarirea restrictiilor luate in fata pandemiei. Datorita vaccinului se spera la o revenire economica mai rapida decat s-a prevazut initial.

Situatia economica ramane dificila in aceasta iarna…cu toate acestea, luminita apare timid de la capatul tunelului, a rezumat comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta saptamana trecuta. Pentru anul in curs, previziunile executivului european prezentate joi se dovedesc a fi destul de pozitive decat cele din toamna trecuta.

O revenire incepand din vara

In ceea ce priveste cele 19 tari din zona euro, Comisia prevede un procent de 3,8% de crestere economica in 2021 dupa o scadere istorica de -6,8% in 2020. In 2022, cresterea Produsului Intern Brut ar ajunge din nou la 3,8% adica o imbunatatire considerabila in raport cu previziunile de 3% din noiembrie. Sosirea vaccinurilor in special ar permite o revenire mai rapida a economiei incepand din aceasta vara si anul viitor. Uniunea Europeana ar trebui sa isi regaseasca nivelul dinainte de aparitia crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Incertitudine si riscuri

Drept urmare, incertitudinile si riscurile raman destul de ridicate in urmatoarea perioada a anului, aflandu-se in stransa legatura cu evolutia pandemiei. Autoritatile amintesc de importanta vaccinarii unui numar cat mai ridicat de persoane. Per ansamblu, previziunile urmeaza aceeasi tendinta. Bruxelles prevede o crestere de 3,7% in 2021 si o crestere de 3,9% in 2022. Insa, acest ritm al cresterii variaza in mod semnificativ in functie de fiecare tara in parte, adica in functie de evolutia pandemiei in fiecare tara in parte. Unele tari au fost mult mai afectate de pandemie decat altele si au o economie care depinde in special de turism cum sunt si Grecia, Portugalia si Spania.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.