Fundatia casei. Importanta, tipuri si sfaturi utile

Fundatia casei. Importanta, tipuri si sfaturi utile

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

structura de rezistentaRealizarea unui proiect de rezistenta pentru o cladire inseamna foarte multe detalii. Trebuie sa fie alese corect materiale, trebuie sa se tina cont de eventuale cutremure, inundatii sau alte capricii ale naturii si trebuie sa se gandeasca totul pe termen lung.

Niciun proiect de structura insa, nu poate fi eficient fara o fundatie solida. Structura de rezistenta a cladirii sta pe fundatie, asadar, acesteia trebuie sa i se acorde o atentie extrem de mare.

Ce este fundatia si de cate tipuri este?

Conform celor de la ArhiProPub.ro, fundatia este principalul element al infrastructurii casei, fiind cea care sustine intreaga cladire. Nu toate fundatiile sunt la fel. Acestea sunt diferentiate in functie de:

Adancimea de fundare. Exista fundatii de suprafata si fundatii de adancime. Cele de adancime sunt gandite pentru constructiile cu regim mare de inaltime si pot fi foarte costisitoare;

Materialele folosite. Fundatiile sunt realizate din materiale extrem de rezistente, asadar, optiunile nu sunt foarte multe. Exista fundatii din piatra naturala, fundatii din beton simplu sau fundatii din beton armat. Cele din piatra naturala si beton simplu au o rigiditate mare, in timp ce betonul armat ofera o elasticitate foarte atractiva pentru cei care locuiesc in zone cu multe seisme;

Dupa forma. Se poate opta pentru fundatii izolate, fundatii continue sub stalpi sau pereti, fundatii cu retele de grinzi sau fundatii pe radier general.

Care sunt etapele constructiei unei fundatii?

Fundatia necesita foarte multe lucrari de pregatire care il asigura pe beneficiar de eficienta.

Vezi si:  De ce ai avea nevoie de o camera video pe bordul masinii

Un prim pas pentru realizarea acesteia este evaluarea solului. Aceasta evaluare trebuie sa fie realizata inainte de realizarea proiectului de structura, in asa fel incat sa existe garantia ca solul poate sa sustina greutatea intregii cladiri.

In urma acestei evaluari se pot afla date legate de tipul solului, de inclinatia lui, de adancimea de inghet sau de nivelul de coezivitate. De asemenea, se afla nivelul de risc seismic sau adancimea panzei freatice.

Daca stratul geotehnic este bun, urmeaza urmatorii pasi:

  • Pregatirea terenului. Acest pas presupune decopertarea si eliminarea tuturor resturilor de la fundatii sau constructii vechi si a tuturor elementelor vegetale;
  • Trasarea fundatiei. Este un pas care presupune numeroase masuratori efectuate inainte de sapare. Trasarea se face prin masuratori manuale sau prin masuratori topografice, mult mai exacte;
  • Saparea si turnarea fundatiei. Sapaturile pot fi cu santuri (cel mai adesea utilizate la constructia caselor) sau generale, ideale pentru cladirile mari sau pentru locuintele care au subsol si demisol. Fundatiile cu sapaturi pe toata suprafata casei sunt, in mod evident, mai costisitoare. Dupa ce se fac sapaturile, trebuie sa fie turnat beton de egalizare, pe care vor fi montati stalpii fundatiei.

Intregul proces este de durata si implica multi pasi. In principiu, fundatia este cea mai costisitoare parte a unei constructii, insa este si cea mai importanta. Tocmai din acest motiv, trebuie sa i se acorde atentia necesara.

Sfaturi utile:

  1. Este bine sa se tina cont de calitatea materialelor utilizate la fundatie. Nu este cazul pentru economii;
  2. Trebuie sa se evite turnarea fundatiei in anotimpuri ploioase, deoarece se risca inundarea santurilor si prabusirea malurilor;
  3. Turnarea betonului se face intre 7 si 30 de grade Celsius;
Vezi si:  Inteligenta artificiala ar putea detecta maladia Alhzeimer

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.