Institutiile muzeale romanesti intampina probleme

Institutiile muzeale romanesti intampina probleme

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Virgil Stefan Nitulescu, presedintele Retelei Nationale a Muzeelor din Romania a declarat vineri ca institutiile muzeale romanesti intampina probleme, se confrunta cu lipsa de resurse umane bine pregatite.

Iata ce a declarat presedintele Nitulescu cu ocazia seminarului international Museums Meet Museums : Muzeele romanesti se confrunta cu diverse lipsuri. Cea mai grava dintre ele este lipsa de resurse umane bine pregatite si asta pentru ca ani de zile muzeele au avut parte de un nivel de salarizare extrem de scazut (…) anul acesta de-abia muzeele au putut sa treaca la un nivel de salarizare aproape decent si avem posibilitatea sa angajam oameni mai bine pregatiti in muzee. Din pacate, de cand s-au blocat posturile problema ramane acolo, ea exista si e grava mai ales in domenii foarte sensibile, cum e cel al conservarii si restaurarii bunurilor culturale.

Tot Nitulescu a mai semnalat o problema si anume lipsurile financiare ale muzeelor din Romania in special in ceea ce priveste cheltuielile de investitii :

Daca pentru proiecte culturale muzeele au posibilitatea sa utilizeze si resursele din venituri proprii, in ceea ce priveste investitiile au neaparata nevoie de subventiile de la bugetul public si din pacate tocmai acest lucru se pare ca nu este bine inteles si ajungem in situatia in care muzeele functioneaza in cladiri inadecvate sau care, desi au fost construite in unele cazuri pentru a gazdui muzee, tot au nevoie de reparatii.

Dupa parerea lui Nitulescu muzeele nu a drept scop principal acela de a ne pune in valoare patrimoniul ci de a servi publicul. Acesta este pana la urma cel mai important scop al unui muzeu. Muzeele nu reprezinta niste depozite de patrimoniu ci niste insititutii infiintate pentru cel mai larg public cu putinta, pentru fiecare om de pe strada.

Vezi si:  Fosile si mamifere preistorice la Iulius Mall, Cluj

Muzeele romanesti au multe lucruri de invatat de la cele straine, europene in special, in special la modul in care este privit publicul.

 

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.