Istoria camerelor de supraveghere: de la monitorizarea unui cuib de gaini la o necesitate in viata de zi cu zi

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

camere de supraveghereIn prezent, camerele de supraveghere sunt unele dintre cele mai avansate si eficiente dispozitive electronice. Cererea uriasa de pe piata si avansul extrem de rapid al tehnologiei fac ca, in ziua de astazi, sa poti achizitiona un astfel de dispozitiv performant la un pret accesibil. Totusi, istoria camerelor de supraveghere se intinde pe o perioada mai lunga decat ti-ai putea imagina si incepe tocmai in 1933, cu un dispozitiv rudimentar.

Prima camera de supraveghere a fost inventata de un fermier din Londra, care a gasit cea mai eficienta modalitate de a surprinde hotii care ii furau gainile. Dispozitivul construit de britanic din saci, un tub de metal si un fir se declansa imediat ce un raufacator intra in cuibar. Camerele de supraveghere au inceput insa sa fie produse la scara larga abia peste mai bine de 30 de ani. In 1965, politia metropolitana din New York a inceput sa foloseasca astfel de dispozitive pentru a monitoriza unele locuri publice cu grad ridicat de risc.

Patru ani mai tarziu, New York City Municipal Building devenea prima cladire din lume dotata cu camere de supraveghere. Aceasta practica a municipalitatii din New York s-a extins rapid si in alte orase, autoritatile si cetatenii avand la fel de mult de castigat de pe urma camerelor de supraveghere.  Nivelul de siguranta de pe strazi a crescut, iar multi oameni au fost angajati pentru a monitoriza imaginile surprinse de aceste dispozitive.

Supravegherea video si-a inceput insa evolutia fulminanta odata cu aparitia videorecorderelor. Tehnologia analogica folosea vechile casete VHS, ceea ce inseamna ca inregistrarile nu puteau fi stocate intr-o maniera avantajoasa. Aparitia DVR-urilor a rezolvat aceasta problema, iar popularitatea camerelor de supraveghere a crescut, rolul acestora in scaderea infractionalitatii devenind evident. Anii ’70 au adus adevarata “explozie” in acest sector, Anglia instaland camere de supraveghere in patru dintre cele mai importante gari, iar SUA – in majoritatea zonelor publice, magazinelor, sediilor de companii, bancilor si benzinariilor.

In 1990, a aparut prima camera de supraveghere digitala, iar in 2000 – primul astfel de dispozitiv dotat cu DSLR (Digital Single Lens Reflex), apoi tehnologia a evoluat constant, producand camere din ce in ce mai performante, la preturi din ce in ce mai mici. In prezent, nu mai este suficient sa folosesti terminologia de “camere de supraveghere”: exista camere analogice, camere IP, camere Bullet, camere Dome, toata aceasta terminologie devenind coplesitoare daca esti pentru prima oara in situatia de a-ti dota casa sau sediul business-ului cu dispozitive de monitorizare.

Totusi, in prezent exista numeroase magazine care iti pun la dispozitie camere de supraveghere, sisteme de alarma, de control acces si pontaj, interfoane, detectoare de incendiu si sute de alte produse, toate provenind de la producatori celebri in intreaga lume. In plus, intr-un astfel de magazin poti beneficia si de sfaturile si ajutorul specialistilor in domeniu, dar si de multiple beneficii privind transportul, livrarea si returul produselor. De asemenea, aceste magazine au obiceiul de a organiza regulat promotii, reduceri sau tombole cu premii substantiale.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.