Negocieri Brexit: ultimele eforturi intre Regatul-Unit si UE pentru a evita un esec

Negocieri Brexit: ultimele eforturi intre Regatul-Unit si UE pentru a evita un esec

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

In caz de “no deal”, schimburile dintre Londra si Uniunea Europeana se vor face incepand cu data de 1 ianuarie conform singurelor reguli ale Organizatiei Mondiale ale Comertului, ceea ce inseamna riscul unui nou soc economic.

Negocierile britanice si europene se reunesc din nou, duminica, la Bruxelles, in incercarea de a incheia un acord comercial post-Brexit, inainte de sfarsitul unei faze de tranzitie prevazute pentru 31 decembrie.

Este o batalie de doua zile care incepe, poate ultima. Negociatorii britanici si europeni incearca, duminica, 6 decembrie, sa incheie in sfarsit un acord comercial post-Brexit si sa evite un “no deal” cu grele consecinte economice.

Michel Barnier, negociator european si omologul sau britanic, David Frost, se afla la Bruxelles in incercarea de a relua firrul discutiilor, acolo unde acesta s-a interrupt vineri, incapabili sa ajunga la un compromis dupa o saptamana la Londra. Vom vedea daca vom putea avansa, a declarat Michel Barnier intr-un tweet care traduce o anumita prudenta asupra reluarii negocierilor.

Acest “nou efort” a fost decis, sambata seara, la cel mai inalt nivel, de catre Primul ministru britanic, Boris Johnson si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei doi responsabili vor incerca sa reia negocierile luni seara, sub presiunea calendarului, 31 decembrie fiind data limita la care trebuie incheiat un acord. In realitate, un eventual acord comercial va trebui sa fie inca ratificat de Parlamentarii britanici si europeni inainte de a intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie.

Germania, care ocupa actualmente presidentia Uniunii Europene, a salutat continuarea acestor discutii, amintind ca nu va accepta un acord cu orice pret. Un angajament destinat sa ii linisteasca pe Europeni, in momentul in care tensiuni au aparut in aceasta saptamana intre cei 27, unii temandu-se sa ca UE, fortata de Berlin, sa nu acorde concesiuni prea importante pentru a evita un “no deal”.

Vezi si:  Cum iti deschizi un service auto? 6 lucruri pe care trebuie sa le cunosti

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.