O persoana din cinci poseda o gena care o protejeaza de frig

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Un studiu afirma faptul ca peste un miliard de persoane din lume nu au o proteina cunoscuta sub numele de alfa-actinina- 3 prezenta in fibrele musculare din cauza unei gene modificate. O particularitate care le permite sa fie mai rezistente la frig.

O varianta a genei este o gena extrem de apropiata de alta insa care poseda diferente legate de mutatii. Cercetatorii din cadrul Institutului Karolisnka au descoperit o particularitate care le permite purtatorilor acestei gene sa fie mai rezistenti la temperaturi mai scazute. Proteina alfa-actinina – 3 prezenta in fibra musculara este absenta la o persoana din cinci, adica 1,5 miliarde de indivizi din cauza mutatiei unei gene care codeaza proteina.

O mutatie genetica legata de evolutia speciei umane

Motivul este evolutia: prevalenta genei mutate a crescut pe masura ce oamenii au migrat din Africa spre climate mai reci din Europa Centrala si de Nord. Acest lucru indica faptul ca persoanelor care le lipseste alfa-actinina-3 sunt mult mai rezistente intr-un climat mai dificil insa, pe vremuri, nu exista nicio dovada experimentala directa cu privire la acest subiect. In ziua de azi se poate dovedi faptul ca pierderea acestei proteine ofera o toleranta crescuta in fata frigului si s-a gasit in egala masura un mecanism posibil pentru acest lucru.

Temperatura corpului scade mai greu

Cercetatorii au recrutat un grup de 42 de oameni cu varsta cuprinsa intre 18-40 de ani, purtatori sau nu a variantei. Acestia din urma au fost rugati sa stea in apa rece (de 14 grade Celsius) pana in gat pana cand temperatura corporala scade in mod semnificativ si experimentul este incheiat. Participantii la studiu au iesit din apa odata la 20 de minute si s-au odihnit 10 minute la temperatura camerei dupa care au repetat aceasta experienta in urmatoarele 20 de minute. Activitatea electrica muschilor a fost studiata cu o electromiografie (EMG) si au fost realizate o serie de biopsii musculare pentru a se studia nivelul de proteine si compozitia tipurilor de fibre. Rezultatele au aratat procentul persoanelor capabile sa isi mentina temperatura corporala peste 35,5 grade pe intreaga durata a studiului.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.