Patru elevi romani au creat un robot autonom capabil sa ingrijeasca sturioni

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Patru elevi din orasul Galati, toti din clasa a XI-a, au reusit sa construiasca un robot capabil sa ingrijeasca sturioni. Acest robot urmeaza sa fie prezentat juriului in cadrul Olimpiadei Internationale de Robotica ce va avea loc in Costa Rica, elevii reprezentand tara noastra.

Echipa de elevi din Galati care reprezinta tara noastra se numeste „Hot Steel” si este formata din elevii Alexandra Buruiana, de la Colegiul National Vasile Alecsandri si Mihai Profir, Robert Enache si Danut Constantin Oprea, de la Colegiul National Alexandru Ioan Cuza. Acestia au reusit sa conceapa un robot autonom care permite cresterea si ingrijirea sturionilor. Pestii care face parte dintr-o specia aflata pe cale de disparitie sunt tinuti toti intr-un bazin iar robotul inventat ii hraneste, regleaza calitatea apei si curata spatiul in care traiesc. La final robotul va separa pestii ajunsi la maturitate pentru a fi eliberati in apele naturale cu ajutorul unor motoare sincronizate si al energiei regenerabile.

Acest sistem este facut pentru ingrijirea sii cresterea sturionilor in scopul repopularii lor in apele dunarene. Pentru ingriijirea lor cat mai buna am decis sa adaugam un sistem de monitorizare, astfel incat omul care sta la birou, la calculator, sa poata vedea cum arata bazinul, in cazul in care apare o problema, sa stie unde sa intervina”, a declarat, marti, Alexandra Buruiana, unul dintre inventatori.

Robotul are in jur de 2 metri inaltime. Energia este produsa prin intermediul unor panouri fotovoltaice care capteaza lumina. Inventatorii sustin ca modelul poate fi marit in scopuri industriale.

Echipele care participa la concurs trebuie sa dezvolte robtii care sa contribuie la dezvoltarea durabila. Noi consideram ca proiectul tinerilor din Galati va raspunde acestei cerinte. Cei patru elevi au obtinut locul I la faza nationala de robotica si in noiembrie reprezinta Romania la faza internationala din Costa Rica. Proiectul lor raspunde unei cerinte de dezvoltare a zonei Galati, din punctul meu de vedere. Cred ca sturionii ar putea sa reapara in centrul atentiei, pentru a fi, de exemplu, un brand de oras, a declarat profesorul universitar Luigi Mistodie.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.