Plan de relansare european: care sunt urmatoarele etape?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Pe data de 21 iulie 2020, sefii de Stat si sefii de Guvern european isi dadeau acordul cu privire la un plan de relansare exceptional de 750 de miliarde de euro destinat sa invinga criza provocata de Covid-19. Mai multe etape politice, legislative si administrative trebuie inca urmate inainte ca Statele membre sa poata accesa aceste fonduri.

Pentru a finanta acest nou instrument cu suma de 750 de miliarde de euro, intitulat Next Generation EU, cele 27 de state membre au ajuns la un acord comun. Planul european va finanta astfel programe nationale in ansamblul statelor membre sub forma de subventii (390 de miliarde de euro) si imprumuturi (360 miliarde de euro). Fiecare tara beneficiaza astfel de un pachet partial predefinit: acesta depinde in mare parte de populatie, de PIB pe locuitor si de rata de somaj de dinaintea aparita epidemiei, intre anii 2015-2019 mai precis. Cei 30% ramasi varsati in anul 2023 vor depinde de scaderea PIB-ului si a nivelului de somaj in 2020 si se va tine cont de impactul economic al epidemiei cu coronavirus.

Franta spre exemplu urmeaza sa primeasca suma de 40 de miliarde de euro pentru a-si alimenta planul de relansare. Botezat France Relance, acest plan va fi prezentat pe data de 3 septembrie de prim ministrul Jean Castex. Planul francez, la fel ca si cel al celorlalte 26 de state membre, trebuie sa respecte un anumit numar de criterii, expuse de catre Consiliul european in iulie 2020, precizate mai apoi de catre Comisia Europeana. 37% din cheltuieli vor fi alocate obiectivelor de mediu europene. 20% vor fi dedicate digitalizarii economiei. Comisia le aminteste statelor membre ca planurile nationale trebuie sa furnizeze o explicatie detaliata a felului in care reocmandarile pe fiecare tara in parte vor fi luate in seama.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.