Portul Liverpool a fost retras de pe lista oficiala a patrimoniului mondial UNESCO

Portul Liverpool a fost retras de pe lista oficiala a patrimoniului mondial UNESCO

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Portul Liverpool nu mai face parte din lista oficiala a patrimoniului mondial UNESCO. Organismul si-a anuntat decizia de a-l retrage, azi, 21 iulie.

Comitetul patrimoniului mondial UNESCO a retras miercuri portul Liverpool de pe lista siturilor clasate in patrimoniul mondial datorita supradezvoltarii amenajarilor care l-au facut sa isi piarda autenticitatea.

13 delegati din comitetul prezidat de China au votat pentru inlaturarea acestui port istoric situat in partea de nord-vest a Angliei de pe lista oficiala. A fost adaugat in anul 2004. Liverpool devine cel de-al trei sit care are aceasta soarta dupa decizii similare cu privire la sanctuarul arabian Oryx din Oman in 2007 si Valea Elbei din Dresda, Germania in 2009. Guvernul britanic s-a aratat extrem de dezamagit de decizia luata.

Leaganul trupei Beatles

Motivul principal: planurile de reamenajare ale portului care cuprind cladiri extrem de inalte si un nou stadion de fotbal. Toate acestea risca sa deterioreze ireversibil patrimoniul conform unui comunicat oferit de oficialii UNESCO. Liverpool fusese clasat in patrimonoul UNESCO dupa o reabilitare ambitioasa a frontului marii si a docurilor dupa mai multe decenii de declin.

Portul folosit de sute de imigranti irlandezi si britanici precum si de sclavii africani, oras cu bogat patrimoniu muzical, este, in egala masura leaganul trupei Beatles. O poveste care a determinat de altfel UNESCO sa includa portul in patrimoniul sau datorita “caracterului distinct si spiritului unic”.

Un nou stadion de fotbal

Liverpool figura inca din anul 2012 pe lista patrimoniului in pericol. Proiectele de amenajare au continuat in ciuda numeroaselor avertizari, astfel incat portul a ajuns sa isi piarda din autenticitate. Noul stadion pentru clubul de fotbal Everton – aprobat de guvern fara nicio ancheta publica de altfel – constituie cel mai recent exemplu de proiect major complet diferit de ce este in zona, contrar obiectivelor UNESCO.

Vezi si:  Ethan Hawke, despre momentul in care a vizionat un film romanesc

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.