Primaria capitalei ofera ajutor financiar pentru femeile care vor sa faca fertilizare in vitro

Primaria capitalei ofera ajutor financiar pentru femeile care vor sa faca fertilizare in vitro

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Primaria capitalei a anuntat zilele acestea ca va oferi ajutor financiar de aproximativ 11.00 lei pentru femeile care isi doresc fertilizare in vitro conform unui proiect de hotarare aprobat deja in sedinta CGMB. Suma urmeaza sa se acorde sub forma de vouchere in trei transe insa doar in baza unei scrisori medicale. Acest proiect de hotarare a fost aprobat cu 47 de voturi pentru, trei abtineri si un vot impotriva.

Primarul capitalei, Gabriela Firea a declarat ca nu este impusa conditia de casatorie pentru oferirea acestui sprijin financiar. Aceasta a declarat ca a fost intrebata in repetate randuri daca este treaba primariei daca exista cupluri in Bucuresti care nu reusesc sa aiba sub nicio forma copii sau daca este treaba primariei sa recomande vizita la medic a femeilor gravide. Gabriela Firea considera ca este treaba primariei. Ca femeie, ca mama si ca primar aceasta afirma ca da, este treaba primariei.

In Romania, rata fertilitatii scade alarmant. Se estimeaza ca in acest ritm, in 2050 Romania va ajunge la o populatie de doar 14 milioane de locuitori, fata de aproximativ 19 milioane, cat sunt in prezent. (…) Unu din sase cupluri care incearca sa aiba un copil va avea dificultati in a obtine sarcina. Fertilitatea scade cu varsta, se arata in proiectul de hotarare, semnat recent de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

In Romania se fac in fiecare an 5000 de fertilizari in vitro insa de 10 ori mai putine decat in Europa de Vest, exista anumite probleme din cauza carora cuplurile nu pot concepe copii, fertilizarea in vitro fiind unica solutie. Astfel, primarul capitalei propune acordarea de vouchere pentru realizarea acestei proceduri in valoare de 11.000 lei, echivalentul sumei de 3000 de euro, aceasta suma fiind acordata in trei transe. Primul voucher se va acorda dupa procesarea cererii in baza scrisorii medicale, al doilea inainte de efectuarea punctiei ovariene si al treilea inainte de embiotransfer.

Vezi si:  Respecta aceste reguli pentru a putea preveni coronavirusul

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.