Relansarea economiei: raspunsul european va fi la inaltimea asteptarilor?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Dupa ce s-a aflat timp de mai multe luni intr-o stare de somnolenta din cauza izolarii cauzate de pandemia cu coronavirus, viata economica incepe sa isi revina incetul cu incetul si accelereaza cadenta in Europa. Insa reluarea nu va fi fara consecinte.

Conform previziunilor europene ale verii 2020, economia europeana ar trebui sa inregistreze o contractie de 8,3% in 2020 si sa creasca cu 5,8% in 2021. Pentru a lansa economia, raspunsul Comisiei merge pe doua cai: noul plan de investire denumit Next Generation EU si un buget european pe termen lung intarit.

Cum ne putem asigura de faptul ca aceasta relansare va fi una eficienta si de durata ? Pentru a atinge obiectivele stabilite pentru 2030 in materie de climat si de energie al carei reduceri cu cel putin 40% a emisiilor de gaz a fost prevazuta, va trebui sa se depuna unele eforturi si sa se realizeze unele investitii suplimentare.

Neutralitatea carbon in Europa va costa numai putin de 4600 de miliarde de euro in urmatorii 20 de ani, deci pana in anul 2050. Cu alte cuvinte, va costa mai mult decat a costat trimiterea primului om pe Luna.

Conform parerii lui Charles Michel, Europa a actionat rapid si puternic. Care ar trebui sa fie prioritatile responsabililor politici ? Ce reforme sunt necesare ? Cum vor fi puse in aplicare planurile de investire ? Echipa Real Economy a vizitat Forumul economic de la Bruxelles pentru a afla cateva lucruri despre principalele provocari ale economiei europene.

In iulie 2020, cei 27 si-au dat acordul cu privire la un plan de relansare care prevedea suma de 1074 de miliarde de euro pentru buget pe termen lung si 750 de miliarde pentru Next Generation EU, un plan care nu a fost inca pus in aplicare. Este suficient pentru a relansa economia si soseste acest plan la timp ?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.