Scriitorul irlandez Paul Lynch castiga Premiul British Booker Prize 2023

Scriitorul irlandez Paul Lynch castiga Premiul British Booker Prize 2023

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Prestigiosul premiu British Booker Prize a fost acordat duminica seara scriitorului irlandez Paul Lynch pentru romanul sau distopic “Cantecul profetului”. Premiul se acorda pentru romane scrise in limba engleza.

Pentru autorul irlandez Paul Lynch, prima data a fost cu noroc. In seara zilei de duminica, 26 noiembrie, la Londra, el a fost premiat cu Booker Prize, prestigiosul premiu literar britanic.

Romancierul, care a fost preselectionat pentru prima data, a primit premiul pentru cel de-al cincilea roman al sau, “Cantecul profetului”, o relatare intunecata si sfasietoare a vietii unei mame intr-o Irlanda care se transforma in tiranie.

“Aceasta carte nu a fost usor de scris. O parte din mine a crezut ca imi voi pune in pericol cariera scriind-o – dar a trebuit sa o duc la capat oricum”, a declarat Paul Lynch dupa victorie, exprimandu-si “imensa placere de a readuce Booker-ul in Irlanda”.

Premiul Booker, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume pentru opere de fictiune in limba engleza, a contribuit la succesul unor scriitori precum Salman Rushdie, Margaret Atwood si Arundhati Roy.

Un roman scris in timpul pandemiei

Toti romancierii preselectati pentru concursul din acest an – doi americani, un canadian, doi irlandezi si un kenyan – au facut parte pentru prima data din selectia finala.

Castigatorul ia acasa un premiu de 50.000 de lire sterline (aproximativ 57.000 de euro) si asigurarea unui succes international.

Paul Lynch a scris partial “Cantecul profetului”, un roman cu o atmosfera claustrofoba, cu blocuri de text care traverseaza pagini intregi, in timpul confinarilor pandemiei Covid-19.

Vezi si:  Memoriile pe care Prince le redacta inainte de a muri vor fi publicate in aceasta toamna

Nascut la Limerick in 1977, scriitorul stabilit la Dublin a scris deja patru romane, printre care celebrele Beyond The Sea si Grace.

Finalistii concursului din acest an au adus “teroare, placere, bucurie si consolare” membrilor juriului, potrivit presedintelui acestuia, romancierul canadian Esi Edugyan. Aceste romane “ofera o gama completa de experiente umane” si il transporta pe cititor “nu numai in afara realitatii, ci si in afara limbajului cotidian al vietii de zi cu zi”.

Sase romancieri pe lista scurta

Un total de 158 de carti publicate in Marea Britanie sau Irlanda intre 1 octombrie 2022 si 30 septembrie 2023 au fost trimise la Fundatia Booker Prize, dintre care 13 au fost preselectate in prima runda.

Printre celelalte romane preselectionate se numara emotionantul debut al scriitoarei kenyene Chetna Maroo, “Western Lane”, despre o adolescenta pasionata de squash care se uita in acest sport in timp ce se confrunta cu doliul.

Saga tragicomica “The Bee Sting” a autorului irlandez Paul Murray – singurul autor care a fost selectat pentru Booker Prize in 2010 – exploreaza influenta destinului in dificultatile economice si existentiale cu care se confrunta o familie din Irlanda rurala.

“If I Survive You”, a scriitorului american Jonathan Escoffery, spune si ea povestea unei familii, de data aceasta jamaicane, care pleaca in graba din Kingston si trebuie sa-si refaca viata in Miami-ul anilor 1970.

Lucrarea celui de-al doilea american in cursa, Paul Harding, “This Other Eden”, este inspirata de evenimente istorice si spune povestea vietii la marginea societatii pe Apple Island, o enclava in largul coastelor americane, sub privirea suspicioasa si constrangerea tot mai mare a autoritatilor.

Vezi si:  De ce sa alegi produse artizanale

Tulburatorul “Study for Obedience”, al canadiencei Sarah Bernstein, este o punere in discutie a puterii si a vinovatiei, bazata pe povestea unei tinere care isi paraseste locul de nastere pentru a avea grija de fratele ei si care declanseaza evenimente tulburatoare.

Anul trecut, scriitorul srilankez Shehan Karunatilaka a castigat premiul Booker Prize pentru romanul sau “Cele sapte luni ale lui Maali Almeida”. Aceasta poveste de crima cu umor negru este plasata in capitala Sri Lanka, Colombo, in anii 1990, dupa razboiul civil din tara.

Sursa: https://www.france24.com/fr/culture/20231126-l-%C3%A9crivain-irlandais-paul-lynch-remporte-le-booker-prize-britannique-2023

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.