Simțul olfactiv și știința din spatele parfumurilor

Simțul olfactiv și știința din spatele parfumurilor

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

image001Parfumurile sunt la fel de vechi ca și civilizația umană. De când existăm noi pe pământ, ne-a plăcut să folosim diverse miresme pentru a ne îmbunătăți propriul aspect și a fi mai plăcuți, atât pentru noi cât și pentru cei din jur. Istoria din jurul parfumurilor și cum au ajuns ele a fi ce sunt în ziua de azi este foarte interesantă, și arată interesul crescut pentru acest timp de produs încă din antichitate. Astăzi, avem pe piață parfumuri de brand, de nișă, dar și parfumuri originale ieftine, ce arată cât de mult s-a dezvoltat acest interes al nostru pentru parfumuri.

Cea mai veche dovadă a folosirii parfumurilor datează de acum 4000 de ani, aparținând epocii Bronzului, deci cu mult înainte ca civilizația să evolueze în direcția în care o știm noi azi. Apoi, se știe că egiptenii distilau ulei de trandafir și de crin, nu doar pentru a mirosi mai bine dar și pentru ca să își arate statutul social. Primi chimiști ai lumii au fost defapt parfumieri din Mesopotamia, ce distilau diferite esențe și le combinau pentru a obține parfumuri felurite. Dar, obținerea parfumului a evoluat, de la distilări simpliste și uleiuri esențiale disponibile doar bogaților la o industrie înfloritoare, care azi se adresează consumatorilor de toate felurile. Parfumurile originale ieftine sau parfumurile replică sunt o dovadă palpabilă că parfumurile au devenit produse accesibile tuturor, nu doar celor cu situație financiară foarte bună.

Este interesant să ajungi la concluzia că o întreagă industrie de ordin mondial este condusă, de fapt, de un organ mic ca și nasul. Dar, acesta este adevărul, că mirosul este unul din cele mai importante simțuri ale oamenilor. În ciuda a ce s-a crezut până nu demult, nasul uman poate detecta un număr mare de stimuli olfactiv. Deși nu ne putem apropia de nasul câinelor, spre exemplu, ce are 230 de milioane de receptori olfactivi, nasul uman tot are 50 de milioane care își fac treaba destul de bine. Cât de multe mirosuri putem noi simți? Conform științei, nasul uman poate detecta până la 1 trilion de mirosuri individuale, și pot trezi amintiri înainte ca ele să fie identificate adecvat.

Vezi si:  Distante-Rutiere.com propune top destinatii cu animale salbatice

Deși ponegrit de-a lungul timpul, și considerat a fi cel mai vechi simț dezvoltat, companiile de produse cosmetice și cele producătoare de parfumuri cheltuiesc bilioane de dolari ca să ne mulțumească acest simț. Deși încă folosim parfumurile ca simbol al statusului social, fapt ce este dovedit de prețurile ridicate a unor produse din această categorie, majoritatea parfumurilor sunt prezentate ca având abilități să ne facă mai atrăgători pentru sexul opus. Totuși, deoarece simțul mirosului este strâns legat de amintirile adunate, ce este considerat ca fiind un miros atractiv de unii poate fi respingător pentru alții, chiar dacă s-au ales parfumuri ce completează mirosul natural al corpului lor.

Fie că porți un parfum pentru a te simți mai încrezător(oare), pentru a atrage un partener, sau pentru a-ți arăta statutul social, știința din spatele felului în care miroși este un amestec interesant între așteptările parfumierilor și experiența personală a consumatorului. Așa că nu este de mirare că există mii de parfumuri, de la uleiuri simple la creații cu multiple straturi create să se schimbe odată cu temperatura corpului celui sau celei care le poartă.

Cât despre feromoni, există părerea că oamenii mai au doar 5 receptori ai feromonilor încă activi. Animalele pe de altă parte, sunt mult mai sensibile la acest aspect și, ca și fapt interesant, pot fi atrase de parfumuri create pentru oameni. De exemplu, felinele mari sunt atrase de parfumul Obsession for Men, de la Calvin Klein. Un alt aspect interesant este că am fi capabil, cel puțin așa se crede, să găsim persoana cu care ne potrivim cel mai bine la nivel genetic prin simpla mirosire a pielii sau transpirației persoanei respective. Deci, dacă ți se pare că pielea cuiva miroase bine, se prea poate să fie un partener sau o parteneră bună pentru tine. Toate acestea ne indică abilitățile nasului nostru și cum ne poate influența el în luarea anumitor decizii, în special când vine vorba de viața personală.

Vezi si:  Agentia de turism Tourex - organizatoare de itinerarii turistice de Sf. Maria in Europa

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.