Un nou test de sange ar putea detecta osteoartrita genunchilor cu pana la opt ani in avans

Un nou test de sange ar putea detecta osteoartrita genunchilor cu pana la opt ani in avans

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Un test revolutionar ar putea dezvalui prezenta osteoartritei genunchilor cu mult inainte ca aceasta sa fie vizibila pe o radiografie, deschizand calea pentru tratamente preventive si o mai buna gestionare a acestei afectiuni dureroase.

Un test de sange inovator ofera posibilitatea de a detecta osteoartrita genunchilor cu pana la opt ani inainte ca aceasta sa fie vizibila la o radiografie. Potrivit cercetatorilor, acest progres ar putea face posibila introducerea unor tratamente preventive si restabilirea sanatatii articulatiilor.

Osteoartrita genunchilor, o afectiune degenerativa a cartilajului articular, afecteaza milioane de persoane din Marea Britanie, provocand durere si rigiditate. Din nefericire, boala este adesea diagnosticata doar dupa ce articulatia a suferit daune structurale semnificative.

Prevenire mai degraba decat vindecare

Descoperirea acestui test de sange revolutionar, prezentata in revista Science Advances, se bazeaza pe identificarea unor biomarkeri distinctivi in sange. Acesti biomarkeri fac posibila diferentierea intre persoanele care sufera de osteoartrita a genunchilor si cele care nu sufera de aceasta afectiune.

Profesorul Virginia Kraus, de la Universitatea Duke, explica: “Testul nostru de sange arata ca este posibil sa se detecteze aceasta boala mult mai devreme decat permit metodele actuale de diagnosticare. Acesta ofera o fereastra de oportunitate pentru a interveni inainte ca boala sa progreseze”.

Aceasta descoperire, daca se confirma, s-ar putea dovedi foarte importanta in tratamentul osteoartritei genunchiului. Singurele tratamente cunoscute in prezent pentru osteoartrita vizeaza simptomele (durere, umflaturi, invaliditate), dar nu pot opri sau inversa procesul patologic. “In prezent, nu exista modalitati de testare moleculara sau sanguina disponibile pe scara larga care sa informeze clinicianul sau chirurgul ortopedic mediu cu privire la gradul de artrita sau la probabilitatea de progresie a acesteia”

Vezi si:  Covid-19: Totul despre Eris, noua varianta, majoritara in Franta

Depistarea timpurie a osteoartritei ar putea deschide calea unor tratamente menite sa incetineasca progresia acesteia si sa restabileasca sanatatea articulatiilor. Desi in prezent nu exista niciun tratament curativ, acest progres promitator ar putea schimba jocul pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune debilitanta. Cercetatorii subliniaza importanta identificarii timpurii a osteoartritei, ale carei cauze exacte raman necunoscute, dar care sunt legate de factori precum varsta, obezitatea si sexul.

Sursa: https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-traitement/un-nouveau-test-sanguin-pourrait-detecter-larthrose-des-genoux-jusqua-huit-ans-a-lavance-1059936

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.