Uniunea Europeana va cunoaste o recesiune in aceasta iarna

Uniunea Europeana va cunoaste o recesiune in aceasta iarna

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Noile previziuni ale Uniunii Europene lasa sa prevada o reluare moderata a economiei in primavara…insa acest lucru ramane de vazut.
Odata cu iarna vine recesiunea. Recent, Comisia Europeana a venit cu unele previziuni pentru economia europeana, asaltata de preturile ridicate la energie si de nivelurile ridicate de inflatie. Previziunile vorbesc despre o recesiune in ultimul trimestru al anului, recesiune care se va prelungi pana in primul trimestru al anului 2023. Oficialii au declarat ca ne asteapta cateva luni extrem de dificile.

Pentru 2022, executivul european estimeaza o crestere a PIB-ului in zona euro, de aproximativ 3,2% si 3,3% pentru ansamblul Uniunii, mai ridicate decat previziunile anterioare (2,7%). Economia europeana a rezistat mai bine decat au prevazut specialistii, in ciuda razboiului din Ucraina dupa ce si-a revenit, a reusit sa scape de recesiunea din 2020. Datorita politicilor bugetare masive ale guvernelor pentru a ajuta companiile si locuintele s-a reusit acest lucru. Insa economia intra acum intr-o faza si mai riscanta. Preturile la energie au explodat, exista incertitudinea zilei de maine, conditiile de finantare sunt mai aspre…socul razboiului risca sa fie mai mare decat s-a crezut initial.

O revenire a economiei ar putea avea loc in primavara anului 2023. Insa, aceasta revenire va fi una moderata deoarece socul negativ asupa preturilor la energie va persista. Cresterea va fi mai semnificativa abia incepand cu anul 2024.

Incertitudinea ramane exceptional de ridicata din cauza razboiului din Ucraina care ar putea provoca cifre si mai catastrofice, probleme si mai mari conform parerii lui Paolo Gentiloni. Dificultatile intampinate in a reface rezervele de gaz pentru iarna 2023-2024 vor fi un element crucial. Un esec in acest sens ar duce la un scenariu si mai pessimist in care PIB-ul ar putea ajunge la 0,9% in 2023 si inflatia s-ar putea dovedi si mai persistenta.

Vezi si:  USR si-a exprimat dorinta de a infiinta primul filibuster din Romania

Sursa: https://www.lefigaro.fr/conjoncture/la-zone-euro-va-entrer-en-recession-en-fin-d-annee-selon-la-commission-europeenne-20221111

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.