Zelensky face curat in administratie in urma scandalurilor de coruptie

Zelensky face curat in administratie in urma scandalurilor de coruptie

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

O duzina de oficiali guvernamentali ucraineni au demisionat sau au fost concediati marti de Volodymyr Zelensky, care, noteaza ziarul canadian Globe and Mail, “adopta o linie dura” in fata unei serii de scandaluri de coruptie, intr-un moment in care tara solicita mai mult sprijin militar occidental.

Este prima remaniere “substantiala” a cabinetului de la inceputul invaziei rusesti, in februarie anul trecut, si “nu are nimic de-a face cu esecurile de pe front” sau cu “negocierile internationale dificile pentru a obtine mai multe arme”, noteaza cotidianul spaniol El País. Motivul este cu totul altul, si este o “veche cunostinta a societatii ucrainene”: coruptia politica.

Presedintele Volodymyr Zelensky a aparat marti seara deciziile “necesare” de “apropiere de institutiile europene”. “Toate problemele interne care impiedica statul sa devina mai puternic sunt in curs de rezolvare si vor fi rezolvate si mai mult in viitor”, a declarat el in discursul sau zilnic, relatat de ziarul elvetian Le Temps.

“Nasul regiunilor” a fost demis

In total, cinci guvernatori regionali, patru viceministri si doi sefi de agentie guvernamentala isi vor parasi posturile, pe langa adjunctul procurorului general si adjunctul sefului de cabinet al presedintelui.

Acesta din urma, Kyrylo Timoshenko, foarte apropiat de Zelensky si supranumit “nasul regiunilor” – pentru ca era legatura intre presedintie si diferitii potentati locali – este acuzat ca a beneficiat de favoruri din partea unor oameni de afaceri in timpul atribuirii de contracte publice de la inceputul razboiului, aminteste cotidianul italian Il Corriere della Sera.

Ziarul ucrainean Pravda a descoperit in decembrie ca Timosenko conducea un Porsche care fusese “donat” in mod misterios. Jurnalistul ucrainean de investigatii Denis Bihus a dezvaluit, de asemenea, in octombrie, ca politicianul acum demis a cumparat un SUV donat de General Motors ca ajutor umanitar. Timosenko va fi inlocuit de Oleksii Kuleba, fostul sef al administratiei militare din regiunea Kiev.

Vezi si:  Seism cu magnitudinea de 6.5 in China

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.