Zona euro – spre elaborarea unei foi de drum franco-germane

Zona euro – spre elaborarea unei foi de drum franco-germane

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Paris si Berlin au reusit in cele din urma sa ajunga la un acord, acord la care s-au alaturat si restul europenilor. Specialistii numesc acest fenomen „pachet bancar”.

Dupa o prima conferinta de presa comuna la Sofia, la sfarsitul lunii aprilie, Olaf Scholz, ministrul german al finantelor si omologul sau francez Bruno Le Maire au tinut sa afiseze din nou proiectele lor comune. Aceste proiecte comune au fost discutate pe data de 25 mai la Bruxelles. Grecia s-a abtinut, la fel si Italia.

De aceasta data, cei doi conducatori au oferit publicului un compromis tangibil. In realitate, dupa 28 de luni de discutii in van, fara nici un rezultat, Paris si Berlin au reusit in cele din urma sa ajunga la un acord la care s-au alaturat si restul tarilor europene. Specialistii de la Bruxelles au denumit acest proiect pachet bancar.

Insa Grecia s-a abtinut, la fel ca si Italia, aceste doua tari nu au votat pachetul bancar. La Bruxelles toata lumea a interpretat aceasta atitudine drept un semn linistitor – guvernul antisistem in curs de formare nu pare sa isi doreasca sa declanseze un conflict cu partenerii sai europeni.

Textele agreate vizeaza sa intareasca lichiditatea bancilor precum si imbunatatirea  cantitatii de capital de care trebuie sa dispuna pentru a absorbi eventualele pierderi. Astfel, bilantul lor va trebui sa contina toate datoriile susceptibile de a fi transformate in capital in cazul aparitiei unor urgente financiare.

Acest acord marcheaza o etapa cruciala menita sa faca din sectorul bancar european cel mai robust si mai stabil din lume. Acesta face parte dintr-un proiect de aprofundare a zonei euro intiat de presedintele Macron.

Vezi si:  Cu inchirierile auto poti economisii timp si bani de fiecare data

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.