Cutremur de 8 grade in Mexic

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Un seism deosebit de puternic, cu magnitudinea 8 pe scara Richter a avut loc in largul coastelor din Mexic. Autoritatile se tem de posibilitatea producerii unui tsunami de aceea au dat o alerta de tsunami.

Dupa cutremurul de 8 pe scara Richter din Mexic a aparut la scurt timp si o replica de 5,7 grade. Activitatea aeroportului din Mexic ar fi fost intrerupta pentru cateva minute. Elicopterele survoleaza in permanenta zona cu scopul de a evalua pagubele. Zeci de mii de oameni si-au parasit deja locuintele din Ciudad de Mexico de teama san u se produca si un tsunami.

Iata ce a declarat despre acest seism Mircea Radulian, director INFP: Este cel mai mare cutremur din acest an. Este un cutremur de suprafata, care s-a produs in ocean, in apropiere de coasta Mexicului. Este un cutremur care ar putea sa gerereze si valuri de tsunami. E o zona foarte activa, se intalnesc aici mai multe placi tectonice. Vor fi replici, cu siguranta, si e posibil sa fie cu magnitudinea de peste 6.

Cutremurul deosebit de puternic de altfel, care s-a produs la o adancime destul de mica, a zguduit din temelii capitala Mexicului si are potential devastator.

Alerta de tsunami s-a extins si pentru insulele Fidji, Tokelau, Cook si Samoa Americana.

Magnitudinea seismului a fost revizuita in crestere de USGS, la 8,1. In plus, tot USGS estimeaza acum o adancime mult mai mare a cutremurului decat cea indicata initial (de 33-35 km): 70 de kilometri. Seismul a fost urmat deja de patru replici, toate mai mari de 5 (intre 5,2 si 5,7).

Epicentrul a fost langa granita cu Guatemala, insa a putut fi resimtit pana in Mexico City, informeaza conform New York Times. Nu exista inca temeri ca un eventual tsunami care s-ar forma ar putea lovi California, dupa cum au asigurat expertii de la USGS. Sub alerta de tsunami se afla momentan Mexic, Honduras, El Savador, Costa Rica, coasta de la Pacific a Guatemalei si mai multe state din America Centrala. Inca se analizeaza daca alerta de tsunami sa fie extinsa sau nu si pentru Hawaii, Guam si alte insule din Pacific.

O parte din Mexico City a ramas in bezna din cauza cutremurului. Oamenii au inceput sa alerge panicati din cladirile care se leganau asemeni unor copaci in vant.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!