Tu stii de unde provine expresia Statul sunt eu?

Tu stii de unde provine expresia Statul sunt eu?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Statul sunt euDeschidem azi cartea de istorie la Ludovoic al XIV-lea, supranumit Regele Soare, incoronat rege al Frantei pe data de 7 iunie 1654. A urcat pe tron la doar cinci ani, Franta fiind condusa pana cand acesta a crescut de un consiliu de regenta din care si mama sa, regina Ana de Austria facea parte. Afla povestea regelui care a spus vorbe care au ramas in istorie precum Statul sunt eu.

Ludovic al XIV-lea a primit dupa nastere numele de Louis-Dieudonné, nume care inseamna “dar de la Dumnezeu”, asta deoarece a venit pe lume dupa mai bine de 23 de ani in care parintii sai, Ludovic al XIII-lea si Ana de Austria, nu reusisera sa conceapa niciun copil.

In ziua in care a implinit varsta de 13 ani a fost declarat rege major insa a fost incoronat abia trei ani mai tarziu, la 16 ani. A avut parte de una din cele mai mari domnii din istorie, de 72 de ani. Intre anii 1661-1715, Ludovic al XIV-lea a condus tara fara sa numeasca un prim-ministru. In realitate, regele a fost propriul sau prim-ministru si nu s-a bazat prea tare pe Parlament. Cu alte cuvinte, a detinut puterea absoluta, de unde si celebra expresie, atribuita acestuia, Statul sunt eu.

Domnia sa a reprezentat pentru Franta o perioada de inflorire culturala si economica, in perioada domniei sale, literatura franceza a inflorit cu adevarat printr-o serie de opere considerate azi clasice ale unor autori precum Molière, Racine si La Fontaine. Napoleon a declarat despre Ludovic al XIV-lea ca a fost nu doar un mare rege, ci si singurul rege al Frantei care a meritat titlul de monarh.

Vezi si:  Absolventii de clasa a 8- a se pregatesc pentru admiterea la liceu

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.