Tu stii de unde provine expresia Statul sunt eu?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Statul sunt euDeschidem azi cartea de istorie la Ludovoic al XIV-lea, supranumit Regele Soare, incoronat rege al Frantei pe data de 7 iunie 1654. A urcat pe tron la doar cinci ani, Franta fiind condusa pana cand acesta a crescut de un consiliu de regenta din care si mama sa, regina Ana de Austria facea parte. Afla povestea regelui care a spus vorbe care au ramas in istorie precum Statul sunt eu.

Ludovic al XIV-lea a primit dupa nastere numele de Louis-Dieudonné, nume care inseamna “dar de la Dumnezeu”, asta deoarece a venit pe lume dupa mai bine de 23 de ani in care parintii sai, Ludovic al XIII-lea si Ana de Austria, nu reusisera sa conceapa niciun copil.

In ziua in care a implinit varsta de 13 ani a fost declarat rege major insa a fost incoronat abia trei ani mai tarziu, la 16 ani. A avut parte de una din cele mai mari domnii din istorie, de 72 de ani. Intre anii 1661-1715, Ludovic al XIV-lea a condus tara fara sa numeasca un prim-ministru. In realitate, regele a fost propriul sau prim-ministru si nu s-a bazat prea tare pe Parlament. Cu alte cuvinte, a detinut puterea absoluta, de unde si celebra expresie, atribuita acestuia, Statul sunt eu.

Domnia sa a reprezentat pentru Franta o perioada de inflorire culturala si economica, in perioada domniei sale, literatura franceza a inflorit cu adevarat printr-o serie de opere considerate azi clasice ale unor autori precum Molière, Racine si La Fontaine. Napoleon a declarat despre Ludovic al XIV-lea ca a fost nu doar un mare rege, ci si singurul rege al Frantei care a meritat titlul de monarh.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!