Din ce in ce mai multi copii din Romania abandoneaza scoala

Din ce in ce mai multi copii din Romania abandoneaza scoala

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

abandon scoalaNumarul copiilor care abandoneaza scoala la noi in tara este in continua crestere, saracia fiind principala cauza. Conform statisticilor, analfabetismul functional la noi in tara ajungand la peste 40%, cifra dubla fata de media Uniunii Europene.

La noi in tara absenteismul si abandonul scolar au inceput sa urce in statistici, din ce in ce mai multi copii aleg sa se axeze pe cu totul alte activitati, in detrimentul studiului. Lipsa si neglijenta parintilor, dezinteresul cadrelor didactice in unele cazuri dar si un sistem de invatamand depasit si invechit, un cadru familial care nu insufla principii si valori, lipsa unei activitati sociale si anturajul, toate acestea duc la abandonul scolar.

Cei mai vulnerabili se dovedesc a fi adolescentii care trec printr-o perioada dificila, una de tranzitie, expusi fiind la riscuri majore, de cele mai multe ori neasumate si inconstiente.

Inca din anul 1989 sistemul romanesc trece printr-o serie de schimbari ce se doresc a fi practice insa raman de cele mai multe ori la nivel declarativ. Reformarea se face cu pasi deosebit de lenti, tentativele de reformare fiind de cele mai multe ori esuate.

In cadrul invatamantului liceal si profesional rata abandonului a fost anul trecut de 2,9%. Mediul familial dezorganizat, lipsa unui parinte, majoritatea fiind plecati in strainatate, lipsa locurilor de munca atractive pentru tinerii nostri, toate acestea duc la absenteism si la abandon scolar.

Prin urmare, peste 18% din romanii cu varste cuprinse intre 18-24 de ani, care au absolvit macar gimnaziul, nu si-au continuat studiile. La nivel european, alte tari care stau la fel de prost in ceea ce priveste abandonul scolar sunt Malta si Spania.

Vezi si:  Cele mai geroase ierni din istoria Bucurestiului si a Romaniei

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.