Premierul Orban a anuntat suma suplimentara pe care Guvernul o va cere de la companiile de stat

Premierul Orban a anuntat suma suplimentara pe care Guvernul o va cere de la companiile de stat

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Sigla Hidroelectrica poate fi vazuta pe turnul de birouri Tower Center din Piata Victoriei, in Bucuresti, marti, 4 iunie 2013. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

Guvernul urmeaza sa ceara dividende suplimentare in valoare de 1,5 miliarde de lei de la companiile de stat. Aceasta este declaratia premierului Ludovic Orban pentru Ziarul Financiar cu precizarea ca nu stie daca platile urmeaza sa fie efectuate anul acesta sau abia in anul 2020.

Sumele provenite din dividende suplimentare, cu o valoare aproximativa, au fost incluse de catre PSD in bugetul din acest an insa, in cazul in care dividendele urmeaza sa fie platite in contul statului abia in anul 2020, acestea nu vor contribui la ameliorarea deficitului pe anul 2019, trecut in ultima rectificare bugetara la 4,4% din PIB.

Fondul Proprietatea a facut cerere spre Hidroelectrica si Nuclearelectrica, doua societati cu o importanta strategica pentru statul nostru si un necesar ridicat de investitii, dividende suplimentare cu un total de 1,73 de miliarde de lei. Fondul Proprietatea este actionar minoritar in cadrul acestor companii si dividendele ar veni cu 314 milioane de lei in conturile Fondului Proprietatea care are mare nevoie de acesti bani pentru derularea in cele mai bune conditii a programului cu numarul 11 de rascumparare de actiuni care urmeaza sa debuteze la inceputul anului viitor.

Nuclearelectrica a avertizat deja de prin luna noiembrie ca nu are cum sa sustina aceasta distribuire deoarece i-ar afecta enorm planurile de investitie in retehnologizarea unitatii 1 de la Cernavoda si ca acest lucru poate si sa puna in pericol realizarea unor alte proiecte de investitii.

AGA Nuclearelectrica este programata pe data de 19 decembrie. Si de la Aeroporturi Bucuresti, o companie care se afla sub autoritatea Ministerului Transporturilor, FP a cerut dividende suplimentare cu o valoare totala de 147 de milioane de lei.

Vezi si:  USR si-a exprimat dorinta de a infiinta primul filibuster din Romania

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.