Zona euro: BCE inregistreaza prima pierdere din ultimii… douazeci de ani

Zona euro: BCE inregistreaza prima pierdere din ultimii… douazeci de ani

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Pentru exercitiul financiar 2023, Banca Centrala Europeana a inregistrat o pierdere de 1,3 miliarde de euro. Motivul este politica sa de majorare a ratelor dobanzilor cheie ca raspuns la mediul inflationist, ca urmare a izbucnirii razboiului din Ucraina.

O premiera in ultimii douazeci de ani. Miercuri, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca a inregistrat o pierdere de 1,3 miliarde de euro in 2023, continuand sa plateasca o factura grea pentru politica sa de crestere a ratelor dobanzilor, o revenire la echilibru nefiind asteptata decat peste cativa ani.

Pierderea raportata miercuri reprezinta a patra scadere anuala consecutiva a veniturilor, de la un profit de 2,4 miliarde de euro in 2019, potrivit unui comunicat al BCE. Reamintim ca ultima pierdere neta a fost inregistrata in 2004, in valoare de 1,6 miliarde de euro.

De asemenea, BCE subliniaza ca rezultatul pentru anul 2023 ar fi fost o pierdere de 7,9 miliarde de euro, daca nu ar fi fost drenarea provizionului pentru riscuri, in valoare de 6,6 miliarde de euro, care a permis absorbtia partiala a acestei pierderi. Datorita acestei perne financiare, BCE a putut totusi sa inregistreze un sold echilibrat in 2022, in loc de o pierdere.

Inflatia, aratata cu degetul

Acest reviriment, dupa “aproape doua decenii de profituri substantiale “, “reflecta rolul si necesitatea ” unei actiuni a BCE si a bancilor centrale nationale pentru a combate inflatia, explica institutia. In acest context, BCE a decis sa majoreze costurile de imprumut la o rata fara precedent incepand din iulie 2022, dupa ce razboiul din Ucraina a dus la cresterea costurilor cu energia si alimentele. In prezent, rata sa cheie ramane la 4,5%, un nivel record.

Vezi si:  Covax: Banca Mondiala va finanta 250 de milioane de vaccinuri anti-covid

Ratele mai mari au “dus la o crestere a dobanzilor ” platite bancilor centrale din zona euro, explica comunicatul BCE. Rezultatul? O factura de dobanzi de peste 14 miliarde de euro anul trecut, fata de 2 miliarde de euro in 2022.

In acelasi timp, dobanzile obtinute din masa de obligatiuni acumulate de BCE in anii de lupta impotriva crizei nu au tinut pasul. Aceste active au dobanzi fixe si scadente lungi si au fost rascumparate atunci cand costurile de imprumut erau foarte scazute. Acest efect de foarfeca in conturile financiare inseamna ca BCE ar trebui “sa inregistreze pierderi in urmatorii ani “, potrivit raportului sau anual.

Profituri asteptate in urmatorii ani

Pe de alta parte, in viitor, institutia se asteapta la “profituri sustinute “, fara a preciza un termen. Acest lucru va depinde de viteza cu care bilantul sau va fi redus si de scaderea ratelor dobanzilor. Cu toate acestea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis ca pierderea din 2023 va “compensa profiturile viitoare “. Oricum ar fi, soliditatea financiara a institutiei care pazeste euro este asigurata, cu capitaluri proprii de aproape 46 de miliarde de euro, inclusiv rezerve de reevaluare substantiale, potrivit raportului institutiei.

Pierderea de anul trecut nu va avea, prin urmare, “niciun impact asupra capacitatii de a conduce o politica monetara eficienta “, explica banca centrala. Dar, la fel ca BCE, unele dintre bancile centrale nationale din zona euro sunt asteptate sa inregistreze pierderi mari pentru 2023.

Va fi 2024 anul reducerii ratei BCE?

Este imaginabil scenariul unei reduceri a dobanzii BCE in 2024, de natura sa stimuleze cresterea economica? Da, daca e sa dam crezare ultimelor comentarii ale presedintelui BCE, facute marti, 30 ianuarie, in cadrul unui interviu acordat postului american CNN.

Vezi si:  Lemnul de foc s-a scumpit cu peste 60% intr-un an

Tot ce ramane de facut este sa se stabileasca calendarul. In timp ce Christine Lagarde a vorbit recent despre probabilitatea unei reduceri a ratei in jurul lunii iunie “, mai multi analisti mizeaza pe “aprilie “. Investitorii “au interpretat ca pe un semnal lipsa ei de opozitie puternica fata de sugestiile de reducere a ratelor incepand cu luna aprilie “, consolidand asteptarile privind o prima reducere in aprilie, dupa cum a explicat pentru AFP Patrick Munnelly, analist la Tickmill, in urma cu cateva saptamani.

Aceasta interpretare este sustinuta de comentariile lui Peter Kazimir, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, care luni, 29 ianuarie, a lasat sa se inteleaga o prima reducere a dobanzii pana in aprilie sau iunie, potrivit Bloomberg.

 

Sursa: https://www.latribune.fr/economie/union-europeenne/zone-euro-la-bce-enregistre-sa-premiere-perte-en-vingt-ans-991170.html

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.