In Germania, climatul economic s-a deteriorat in iunie, dar Euro 2024 nu va aduce miracole

In Germania, climatul economic s-a deteriorat in iunie, dar Euro 2024 nu va aduce miracole

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Moralul mediului de afaceri german este in scadere constanta de cateva luni.  Euro 2024, care se asteapta sa genereze venituri, nu va avea un impact semnificativ asupra economiei.

Sentimentul mediului de afaceri german s-a deteriorat mai rapid decat se astepta in iunie. Aceasta este prima data din decembrie 2023 cand se inregistreaza o scadere timp de doua luni consecutive, potrivit institutului ifo.

Conform sondajului lunar realizat pe un esantion de aproximativ 9 000 de companii germane din sectoarele productiei, serviciilor, comertului si constructiilor, indicele ifo al climatului de afaceri a scazut de la 89,3 puncte in mai la 88,6 puncte in iunie, in timp ce economistii se asteptau la o crestere la 89,7 puncte.

Scaderea generala a acestui indice de incredere se datoreaza in principal previziunilor sumbre privind afacerile asteptate pentru urmatoarele sase luni. Indicele asteptarilor a scazut de la 90,4 in mai la 89 in iunie, fara a atinge cele 91 de puncte prevazute initial.

Sentimentul oamenilor de afaceri din sectorul manufacturier a scazut, de asemenea, dupa trei luni consecutive de imbunatatire, deoarece companiile au devenit mai prudente in ceea ce priveste viitorul.

Intre timp, in sectorul serviciilor, indicele a crescut. Furnizorii de servicii si-au evaluat mai favorabil situatia, iar perspectivele pentru a doua jumatate a anului au continuat, de asemenea, sa se imbunatateasca.

Dar scepticismul predominant tinde sa se extinda la toti actorii din sectorul comertului. Pe de alta parte, sectorul constructiilor a inregistrat o usoara crestere, datorita unor asteptari mai putin pesimiste, desi lipsa comenzilor ramane o problema majora.

Vezi si:  Cele mai profitabile afaceri pentru tineri

“Economia germana se lupta sa iasa din stagnare”, scrie Ifo.

Perspectivele economice ale Germaniei s-au imbunatatit timid

Saptamana trecuta, institutul ifo si-a revizuit usor in crestere previziunile de crestere economica pentru Germania in a doua jumatate a anului 2024.

Pentru intregul an, institutul german de cercetare economica preconizeaza o crestere de 0,4%, o imbunatatire timida de 0,2 puncte fata de contractia de 0,2% inregistrata in 2023. In plus, economia germana ar trebui sa creasca cu 1,5% in 2025, in conformitate cu estimarile anterioare.

Inflatia ar trebui sa fie in medie de 2,2% in 2024, inainte de a scadea la 1,7% in anul urmator.

Potrivit institutului de cercetare cu sediul la München, industria prelucratoare si activitatile sale de export sustin economia, in timp ce sectorul constructiilor isi va continua probabil tendinta descendenta si va continua sa scada.

“Acum apar noi sperante. Economia germana iese incet din criza”, a declarat meteorologul ifo, profesorul Timo Wollmershäuser.

Este putin probabil ca Euro 2024 sa schimbe lucrurile

“Campionatul european de fotbal din Germania nu va face minuni pentru economia germana in aceasta vara”, a declarat ifo intr-un studiu publicat la inceputul acestei luni.

Se asteapta ca Euro 2024 sa genereze venituri suplimentare pentru Germania, dar, conform celor mai recente previziuni economice, acestea nu vor reprezenta mai mult de 0,1% din cresterea economica in al doilea trimestru al anului.

Institutul ifo considera ca, din punct de vedere macroeconomic, acest tip de eveniment major are in general un impact limitat, cu exceptia domeniului turismului.

Institutul ifo considera ca, din punct de vedere macroeconomic, acest tip de eveniment major are in general un impact limitat, cu exceptia domeniului turismului.

Vezi si:  Principalele diferente dintre asigurarea RCA si Casco

“Chiar daca consumatorii din tara cheltuiesc mai mult pe hoteluri si restaurante in timpul campionatului, acestia isi vor reduce cheltuielile in alte sectoare, astfel incat este putin probabil ca consumul gospodariilor in ansamblu sa fie afectat. Cel putin asta sugereaza experienta Cupei Mondiale din 2006”, a declarat profesorul Wollmershäuser.

Cercetatorul Ifo Gerome Wolf a subliniat insa ca “efectul se va face simtit doar in anii urmatori” si va fi “de scurta durata”, ceea ce inseamna ca exporturile de servicii datorate revenirii turistilor dupa Euro 2024 vor scadea din nou in trimestrul al treilea si, per ansamblu, vor ramane neschimbate.

Reactiile pietelor

Pietele germane au reactionat putin la raportul ifo privind climatul de afaceri.

Randamentele Bund au ramas stabile la 2,40% in timpul sesiunii de luni dimineata.

Indicele DAX a crescut cu 0,7% la ora 10:30 CET, dupa ce a scazut cu 0,5% vineri, sustinut de castigurile din sectorul productiei de automobile. Porsche AG, BMW, Volkswagen si Mercedes-Benz AG au crescut cu 3,2%, 3%, 2,2% si respectiv 1,8%.

Puma si Fresenius Medical Care, care au crescut cu 2,1% si, respectiv, cu 2,4%, au fost alte companii cu performante solide.

 

Sursa:  https://fr.euronews.com/business/2024/06/25/en-allemagne-le-climat-economique-se-degrade-en-juin-pas-de-miracle-avec-leuro-2024

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.