Lemnul de foc s-a scumpit cu peste 60% intr-un an

Lemnul de foc s-a scumpit cu peste 60% intr-un an

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

In ultimul an lemnul de foc s-a scumpit cu 66%, de la 120 lei metrul ster in 2016, la 200 lei metrul ster in prezent conform lui Nicolae Tucunel, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR). Pretul lemnului variaza in functie de puterea calorica dar si de regiunea tarii, lemnul de foc fiind mult mai scump in zonele de  campie sau de deal.

Iata ce a declarat presedintele ASFOR: De scumpirea masei lemnoase beneficiaza in primul rand Romsilva (…), primariile locale care administreaza in jur de 15% din padurile tarii si cele 4.800 de companii din Romania care au ca activitate exploatarea forestiera.

In Lipova, judetul Arad, un metru ster de lemn costa aproximativ 220 lei si 280 de lei. Pentru incalzirea unui apartament cu doua camere dotat cu o centrala termica, o familie are nevoie de 10 metri steri de lemn pentru cele 5-6 luni de iarna, pentru care plateste intre 2.200 lei si 2.800 lei.

O casa cu aproximativ patru camere are nevoie de in jur de 20 metri steri de lemn pentru a trece cu bine peste iarna, cantitate pentru care plateste cel puţin 4.400 lei in vestul tarii.

Jumatate din gospodariile de la noi din tara, adica 3,5 mi­lioane de gospodarii, se incalzesc cu lemn de foc, potrivit ASFOR.

Pretul lemnului este mic comparativ cu valoarea lui, dar si a concurentei negative facute de privati. Privatii vand mult prea ieftin, dar vom incerca sa organizam concomitent licitatiile, la privat si la stat, astfel incat privatii sa poata primi mai multi bani a mentionat directorul general al regiei.

Vezi si:  Relansarea economiei: raspunsul european va fi la inaltimea asteptarilor?

 

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.