Companiile sunt obligate sa angajeze de anul viitor paznic de date personale

Companiile sunt obligate sa angajeze de anul viitor paznic de date personale

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

paznic de date personaleDe anul viitor, toate institutiile si companiile private care se ocupa cu colectarea datelor privind identitatea cetatenilor vor fi obligate sa angajeze sau sa desemneze un responsabil cu protectia datelor personale. Potrivit regulamentului prevazut de UE, incepand cu data de 25 mai 2018, toate statele, membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa aplice aceasta prevedere.

Responsabilul cu protectia datelor urmeaza sa fie o prezenta obligatorie in institutiile publice (companii de transport public, spitale) dar si in companiile care prelucreaza date personale (banci, operatori de telefonie mobila). De exemplu, companiile de transport public primesc date cu privire la deplasarea calatorilor prin intermediul cardului de calatorie.

Ce sarcini are paznicul de date personale?

Responsabilul cu date personale are obligatia de a informa firma si angajatii cu privire la obligatiile legale pe care operatorii de date cu caracter personal sunt nevoite sa le indeplineasca. Acesta se va asigura de faptul ca obligatiile legale vor fi respectate si va avea posibilitatea de a face audituri interne pe aceasta tema asigurandu-se totodata de faptul ca datele nu vr fi utilizate in mod ilegal sau sustrase.

In cazul unui control, responsabilul cu date personale va pune la dispozitia autoritatilor de control in domeniu toate informatiile si datele necesare. Acesta nu va putea fi demis sau sanctionat, va raspunde doar in fata directorului companiei.

In cazul in care institutiile si companiile nu se supun acestei reguli vor fi amendate – 2% din cifra de afaceri sau 10 milioane de euro in cazul institutiilor.

Vezi si:  Magistratii instantei supreme asteptati sa dea o sentinta azi

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.