Peste doua treimi dintre persoanele active de peste 40 de ani se tem ca nu vor rezista pana la pensie

Peste doua treimi dintre persoanele active de peste 40 de ani se tem ca nu vor rezista pana la pensie

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Potrivit unui studiu al Fundatiei Adecco Group – Crédoc, publicat miercuri, 19 aprilie, provocarile cu care se vor confrunta HR in a doua jumatate a carierei lor in 2023 sunt sanatatea, remunerarea si anticiparea dezvoltarii profesionale.

“Cum se proiecteaza persoanele de 40-59 de ani in cariera lor ulterioara? Ancheta barometrica a Centrului de cercetare pentru studiul si observarea conditiilor de viata (Crédoc) “Conditiile de viata si aspiratiile oamenilor”, realizata in fiecare an in trei etape (ianuarie, iunie, octombrie) incepand din 1978, realizata in 2023 cu Fundatia The Adecco Group, a fost realizata pe fondul dezbaterilor privind reforma pensiilor: 3.051 de persoane cu varste de peste 15 ani au fost intervievate intre 13 si 26 ianuarie, dintre care 960 de activi cu varste cuprinse intre 40 si 59 de ani, care si-au exprimat preocuparile si obiectivele personale si profesionale pentru finalul carierei lor.

Rezultatele dezvaluite in exclusivitate de Le Monde miercuri, 19 aprilie, indica trei provocari majore pentru managerii de resurse umane in 2023: sanatatea seniorilor, mentinerea remuneratiei acestora si anticiparea evolutiei profesionale a angajatilor incepand cu varsta de 40 de ani.

Mai mult de doua treimi (68%) dintre persoanele active cu varste cuprinse intre 40 si 59 de ani se tem ca nu vor fi suficient de sanatoase pentru a rezista pana la pensie, subliniaza studiul. In 2019, Ministerul Muncii a ajuns deja la concluzia ca 37% dintre angajati nu se considera capabili sa continue pana la pensie. Pe langa problemele de sanatate, 52% dintre ei se tem acum de oboseala, de oboseala si de o pierdere a motivatiei, in special in randul managerilor.

Vezi si:  6 intrebari despre implantul dentar la care iti raspunde Dr. Leahu

Eventualele probleme de sanatate la finalul carierei afecteaza mai mult femeile (71%) decat barbatii (65%), desi acestea reprezinta o preocupare pentru toate categoriile profesionale si mai mult pentru muncitori (72%) decat pentru manageri (62%). Aceste preocupari pot fi explicate prin intensificarea semnificativa a muncii, care a continuat incepand cu anii 2000.

Pensia anticipata este dorita de putine persoane

Dar pentru Sandra Hoibian, directoarea generala a Crédoc, lipsa de luare in considerare a efectelor tertiarizarii este cea care a pus femeile in prima linie: “Exista un nivel ridicat de ingrijorare in meseriile de servicii, unde nu se tine cont de dificultatile psihologice si fizice. Femeile cu cariere scurte si cu ture duble sunt mai numeroase in meseriile de servicii, de ingrijire si comerciale, unde trebuie sa lucreze rapid, sa raspunda la solicitari in mai putin de o ora si intotdeauna cu zambetul pe buze. Sarcina lor emotionala este ridicata.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.