Turismul de masa si incalzirea globala pun in pericol 25 de monumente

Turismul de masa si incalzirea globala pun in pericol 25 de monumente

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Fondul Mondial al Monumentelor a listat monumentele aflate in pericol de pe toate continentele.

World Monuments Fund si-a exprimat ingrijorarea cu privire la repercusiunile schimbarilor climatice asupra sit-urilor patrimoniale si culturale din intreaga lume. Organismul cu scop non lucrativ american intocmeste, odata la doi ani, o lista cu 25 de monumente aflate in pericol, din intreaga lume. Lista din anul 2022 cuprinde locuri prezente in 24 de tari si sase continente.

Schimbarile climatice au avut un impact considerabil asupra 25 de locuri din lista. Hurst Castle, o fortareata din New Hampshire este afectat la fundatie din cauza cresterii nivelului apelor. Cimitirul Koagannu din Maldive ar putea fi inundat complet pana la sfarsitul acestui secol. Apa ar urma sa acopere toate cele 1500 de morminte, mausolee si moschee.

Lipsa apei potabile

Fantanile de apa din valea Katmandu, Nepal, un vast sistem de puncte de distributie de apa, istorice si canale subterane au fost introduse pe lista in anul 2022. Penuria de apa ar putea afecta comunitatile locale. In provincia Modulkiri (Cambodgia), comunitatea de indigeni Bunong prezinta din ce in ce mai mari dificultati in a-si pastra teriotriul impotriva dezvoltarii economice.

Turismul de masa este o alta problema care pune in pericol aceste monumente. Conacurile fortificate Yongtai din China si templul lui Abydos din Egipt sunt doar doua exemple de site-uri neexplorate de turismul durabil. La Teotihuacan (Mexic) unde se afla un parc arheologic si celebrele piramide, locuitorii care traiesc in apropiere incearca sa profite din plin de turism. Un aeroport construit la 25 de kilometri distanta va aduce si mai multi vizitatori in viitor.

Vezi si:  Deratizarea – cea mai buna solutie impotriva invaziilor nedorite

Si alte locuri din lume sunt afectate in tari care incearca sa isi revina dupa criza sanitara. Este si cazul cladirilor patrimoniale din Beirut, deteriorate in urma exploziei in port in vara anului 2020.

Sursa: https://www.20minutes.fr/arts-stars/culture/3274967-20220421-patrimoine-mondial-tourisme-masse-rechauffement-mettent-danger-25-monuments

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.