Incinerarea umana si repatrierea cenusii

Incinerarea umana si repatrierea cenusii

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

cenusaIncinerarea este un drept pe care il are orice cetaten, dorinta ce o poate exprima in scris printr-un act notarial sau prin desemnarea unei persoane conform prevederilor legale. Solicitarea de incinerare trebuie completatasi semnata de persoana desemnatacuprinzand datele de identificare a persoanei solicitante si a persoanei decedate; solicitarea va fi insotita de copia certificatului de deces si copia cartii de identitate sau a pasaportului persoanei solicitante.

Solicitarea de incinerare umana este un document intern tipizat, elaborat de crematoriul respectiv, redactarea si elaborarea acestui document revenindu-iadministratiei crematoriului.

Fiecare persoana decedatace va fi incinerata va avea datele de identificare atasate sub forma unei bratariin jurul articulatiei gleznei sau mainii, obligatiaetichetariifiind a firmei de pompe funebre, care preia decedatul si efectueaza transportul acestuia. Pe braara vor fi specificate datele de identificare ale decedatului: nume, sex si data nasterii.

Pentru fiecare incinerare realizata, administratia crematoriului trebuie sa intocmeasca un dosar de incinerare care trebuie sa cuprinda acte originale sau copii ale documentelor:

 • copie certificat de deces;
 • adeverinta de inhumare/incinerare – original, eliberata potrivit prevederilor legale, care se retine de catreadministratia crematoriului;
 • certificat de imbalsamare, daca a fost efectuata ;
 • aviz sanitar de transport, dupa caz;
 • copie certificat medical constatator al decesului;
 • act doveditor prin care persoana decedata si-a exprimat legal vointa de a fi incinerata, daca a fost intocmit un astfel de ct;
 • solicitare de incinerare sau copie legalizata testament;
 • declaratie de metale si obiecte pretioase;
 • copiw carte de identitate/pasaport solicitant incinerare;
 • proces-verbal de predare-primire a urnei in original.

Nu este permisa incinerarea persoanelor neidentificate, a persoanelor carora nu li s-a emis certificatul de deces si adeverinta de inhumare/incinerare.

Vezi si:  Cum pot invata elevii de clasa a I-a engleza mai usor

Pastrarea urnelor cu cenusa se realizeazain urmatoareleconditii:

 • depuse in locurile special amenajate ale crematoriului sau cimitirului;
 • inhumate in cimitir, la o adancime de minim 0,5 m de la nivelul terenului;
 • depuse in mormant/cavou.

Cand decesul persoanei respective a avut loc peste hotare si ai decis incinerarea corpulu nensufletit intra in discutie si repatrierea cenusei. Firmele ce ofera servicii funerare, pe langa serviciul de repatriere decedati ofera si serviciul de repatriere cenusa. Acest serviciu presupune ridicarea ramasitelor pamantesti si obtinerea tuturor documentelor necesare pentru efectuarea acestui demers pentru transport international funerar, aspecte de care se va ocupa firma funerara in intregime. Firma poate asigura si urna pentru cenusa si daca familia doreste cenusa poate fi transportata personal de catre aceasta.

De multe ori familiile aleg sa opteze pentru incinerare, deoarece este aproximativ de 3 ori mai ieftin decat inhumarea, nu este necasar un loc de veci si nici platita intretinerea mormantului. De obicei, incinerarea dureaza intre 1 – 3 ore si depinde de diversi factori.

Dupa finalizarea procedurii, urna cu cenusa ii va fi inmanata familiei, care o poate depozita intr-un loc special amenajat sau sa o imprastie in natura, intr-un loc cu o semnificatie speciala pentru persoana decedata, sau in cazurile in care decesul a survenit peste hotare si familia doreste ramasitele, atunci se va opta pentru repatrierea cenusei.

Salvează

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Vezi si:  In acest an vor incepe lucrarile la inca 60 de kilometri de autostrazi si variante ocolitoare

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.