Istoria – o disciplina care starneste controverse. Sedinte de meditatii istorie, pregatire pentru bac si admitere in invatamantul superior

Istoria – o disciplina care starneste controverse. Sedinte de meditatii istorie, pregatire pentru bac si admitere in invatamantul superior

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

meditatii istorieIn opinia unanima a specialistilor, istoria este considerata  un domeniu de studiu, o disciplina care starneste adesea o sumedenie de controverse.

Sirul evolutiei evenimentelor istorice, succesiunea lor cronologica, omiterea cu buna stiinta a unor informatii relevante pentru anumite fapte istorice au produs, in nenumarate randuri,  contradictii, chiar si intre istorici. Nu doar lipsa unor informatii pertinente si studii concrete ale unor izvoare scrise sau nescrise a reprezentat sursa nesecata de incertitudini. Adesea, lumea, cat si mai marii specialisti ai istoriei Romaniei si universale vorbesc despre o istorie contrafactuala, in care absenta unei cauze, a unui gest venit din partea unei mari personalitati politice a vremii ar fi putut schimba cursul evenimentelor.

Si atunci, ne putem intreba, desigur, care este rolul orelor de meditatii la istorie? Cum il ajuta acestea pe tanarul absolvent de clasa a VIII-a sau de liceu, care doreste sa continue studiul acesteia?

Cand ne gandim la meditatii istorie, probabil ca ne gandim cum sa reusim sa promovam examenul de bacalaureat si admiterea la o universitate de profil cu o nota cat mai mare. Dar oare sa inveti istorie inseamna doar sa faci meditatii?

Meditatii istorie – intre pregatirea pentru examene, admitere si pasiunea pentru studiul aprofundat

Cercetand mai profund intrebarile mai sus lansate, ar trebui sa ajungem la cateva concluzii. In primul rand, istoria merge mana in mana cu pasiunea. Este vorba de acea dorinta de a analiza si de a cauta in “adancuri” firul corent al faptelor inaitasilor nostri. Ajungand la acest nivel, vom depasi, cu siguranta, stadiul eternelor ore suplimentare de meditatii istorie, unde doar suntem ajutati sa ne pregatim pentru evaluari si examene de admitere.

Vezi si:  Evaluarea in procesul de predare si invatare

In cadrul acestor ore, profesorul nu face altceva decat sa asculte cum povestim lectia si eventual sa ne ajute sa intelegem conexiunile intre procesele si faptele istorie.

Din acest punct de vedere, orele de meditatii isi pierd, practic, semnificatia lor mult mai profunda, de a intelege si de a ne familiariza, indeaproape, cu rolul major pe care il joaca aceasta frumoasa disciplina. Studiul istoriei implica foarte multe ore de munca intreprinsa  pe santierele arheologice sau in fata surselor scrise, pentru a putea culege, mai apoi, minunatele sale roade. Istoria, o disciplina atat de controversata, incat nu am putea sa-i dezlegam misterele decat parcurgand, minutios, fiecare document.

In acceptiunea moderna a educatiei, studiul disciplinei la gimnaziu si liceu ar trebui sa conduca la formarea unor deprinderi, valori si atitudini. Acestea presupun, in primul rand, intelegerea unor procese care s-au petrecut de-a lungul timpului, definirea unor concepte, dar si plasarea diferitelor evenimente istorice in timp si spatiu. De asemenea, studiul istoriei se bazeaza, pe lucru si analiza de text, contribuind, in mod substantial, precum sip e buna capacitate de analiza si sinteza.

De aceea, sedintele de meditatii istorie ar trebui sa aiba in vedere nu doar simpla reproducere a lectiei sau rezolvarea unor diverse tipuri de itemi. Invatarea temeinica si pasiunea pentru istorie se pot “naste” doar in urma formarii competentelor prevazute in programele de gimnaziu si de liceu. Analiza de text, lucrul cu harta, cercetarea amanuntita a surselor istorice sunt cateva repere pe care profesorii care ofera meditatii istorie pentru bacalaureat si admiterea la facultate ar trebui sa le aiba in vizor!

Vezi si:  Bacalaureat 2019 – ultima proba s-a incheiat azi

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.