Libia vrea sa reactiveze acordurile economice cu Rusia

Libia vrea sa reactiveze acordurile economice cu Rusia

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Ministrul libian al Afacerilor Externe, Mohamad Taher Siala a efectuat o vizita la Moscova, incheiata joi. Moscova cauta, de mai multi ani deja, sa redea viata a mai multor contracte semnate cu Libia de catre Mouammar Kadhafi insa blocate de la schimbarile din 2011. Responsabilul libian considera ca aceasta compensare a pierderilor rusesti cauzate de contractele neonorate se va face prin semnaturile noilor acorduri cu Rusia.

Inainte de anul 2011, Rusia avea mari investitii in Libia. Aceste investitii au fost estimate la peste 15 miliarde de dolari si se situeaza in special in domeniul energiei. Gazprom a investit miliarde de dolari in descoperirea si extragerea petrolului si gazului libian. In domeniul armamentului, un contract de 4 miliarde de dolari inca asteapta ridicarea embargoului ONU cu privire la vanzarea de arme in Libia. Contracte exista si in alte domenii.

Moscova a reprosat guvernelor succesive din Tripoli faptul ca nu a onorat angajamentele dintre statul libian vis-a-vis de aceste contracte. Actualmente, ministrul libian al Afacerilor Externe cauta sa evite un conflict si discuta viitorul acestor contracte si conditiile de reactivare ale acestora. Moscova are interese in Libia pe viitor, a declarat acesta.

A evocat drept exemplu un contract nou pentru exportarea cerealelor, a graului in special, Rusia fiind primul producator in lume. Unul din primele acordruri rediscutate este cel semnat in 2008 pentru suma de 2,2 miliarde de euro cu privire la calea ferata pentru trenurile de mare viteza. Aceasta cale ferata ar trebui sa lege Syrte de Benghazi in estul tarii pe o suprafata de 550 de kilometri. Libienii cer in schimb ajutorul Rusiei in cadrul ONU pentru a putea administra fondurile libieni inghetate in strainatate din 2011 din cauza conflictelor care au divizat tara.

Vezi si:  UiPath, cel mai valoros startup nascut in Romania

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.