Ce fel de energie regenerabila se potriveste pentru casa ta?

Ce fel de energie regenerabila se potriveste pentru casa ta?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

44115737_540551103082382_3058148888075567104_nTe-ai întrebat vreodata de ce nu se fac în România cartiere care sa foloseasca energie geotermala? Raspunsul este destul de simplu. În Islanda majoritatea locuintelor folosesc energie geotermala pentru ca natura ofera acces la acest tip de energie fara investitii costisitoare. Si în România exista companii care instaleaza pompe de caldura, dar eficienta lor energetica s-a dovedit ca este mai utila unor suprafete locuibile mai mici. Si asta doar in anumite zone si tine foarte mult de tipul de sol. In zone cu ape sulfuroase sau unde solul are o concentratie mai mare de calciu ai un randament mai mare la un astfel de sistem de incalzire fata de alte zone, dar tot nu e eficient. Sau oricum la nivel de confort-investitie-pret, risti sa iesi pe pierdere. Randamentul unei instalatii de pompe de caldura e mai ridicat pentru o casa sau o vila decât pentru un bloc. În plus e foarte complicat de proiectat odata ce blocul a fost construit deja.

Si chiar daca cineva s-ar gândi sa construiasca apartamente care sa fie încalzite printr-o instalatie de pompe de caldura, costurile ar fi uriase si amortizarea acestor costuri ar fi greoaie. Ca si idee, sistemele de pompe de caldura sunt de doua feluri. Sistem sol-apa, aer-apa. La sistemul sol-apa, daca pompa ar costa sa zicem, 8.000 de dolari vei mai plati cel putin înca 10.000 pentru instalare, montaj si mentenanta. Pompa de caldura aer-apa, desi nu mai presupune alte costuri de investitie si mentenanta, are un pret mai mare si consuma mai mult curent. Practic, o astfel de instalatie nu e rentabila pentru un bloc de locuinte.

Vezi si:  Costuri reduse pentru imprimante performante

ENERGIA EOLIANA – De ce nu e potrivita pentru bloc?

Energia eoliana este o sursa curata de energie regenerabila. Dar are un mare dezavantaj. Ca sa aiba randament optim, trebuie ca dimensiunea ei si a rotorului sa fie de câtiva zeci de metri. Dincolo de ,,poluarea vizuala’’, în cazul turbinelor care produc curent si energie termica cu ajutorul vântului ne lovim si de poluarea fonica. Nu întâmplator astfel de instalatii se monteaza în câmp departe de orice zona locuibila. Ideea unor asemenea echipamente în apropierea unor blocuri nu e deloc fezabila si dezirabila.

ENERGIA SOLARA – O solutie sustenabila si la indemana pentru locuinta ta

Din fericire, exista un tip de energie regenerabila care poate fi utilizata în proiectarea unor apartamente si blocuri moderne – energia solara. Panourile solare au cel mai mic cost raportat la celelalte instala?ii (turbine eoliene si pompe de caldura) si, în plus, pot fi montate pe acoperis. Concret, preturile pentru un panou fotovoltaic pleaca de la cativa zeci de euro per metru patrat montat. În niciun caz nu vorbim de zeci de mii de euro ca în cazul celorlalte tipuri de echipamente. În plus, ca si costuri de mentenanta si suprafata sunt mult mai versatile. Nu întâmplator Cartierul Solar a fost proiectat cu panouri solare pe toate blocurile. Apartamentele din cadrul complexului sunt modern utilate si echipate iar facturile la între?inere sunt mult mai mici din acest considerent.

Cum functioneaza panourile solare

Panourile presurizate separate capteaza energia în interiorul tubului vidat, apoi aceasta este transferata catre heat-pipe-ul de cupru. Aceste panouri func?ioneaza daca sunt conectate la un boiler (preferabil bivalent) care, împreuna cu panoul electric de comanda si pompa de circulatie, formeaza sistemul complet. Panourile cu apa calda presurizate si panourile solare termodinamice sau termice sunt recunoscute pentru eficienta lor pe toata perioada iernii.

Vezi si:  Bill Gates nu foloseste un telefon cu Windows

Panourile nepresurizate sunt utile pentru încalzirea apei menajere în intervalul primavara-toamna, asigurând în jur de 60-80% din necesarul de apa calda menajera, iar vara asigura un necesar de 100%. În prezent, panourile cu tuburi vidate sunt avantajoase pe timp de iarna si cu atât mai mult în sezonul cald. Acestea sunt recomandate pentru temperaturile foarte scazute si se dovedesc a fi eficiente si la lumina mai slaba.

Poti sa accesezi daca vrei si Oferta de panouri cu tuburi vidate . Acest tip de panouri sunt folosite inclusiv pentru aplica?iile industriale, iar daca sunt proiectate în mod corespunzator, au o durata de viata ce depaseste 25 de ani. Raportul calitate/pret este destul de bun, iar din acest motiv aceste sisteme sunt foarte populare în strainatate, mai ales în Germania, Marea Britanie, China si Canada.

Panourile fotovoltaice utilizeaza energia luminoasa pentru a produce energia electrica. Un modul de o anumita putere contine mai multe celule care convertesc luminozitatea solara în energie electrica. Înainte de a face o cerere de oferta pentru oricare sistem, va recomandam sa navigati pe site pentru a afla cât mai multe despre panouri solare.

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.