Lipsa de vitamina B12 – simptome care pot trece neobservate

Lipsa de vitamina B12 – simptome care pot trece neobservate

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intr-un cotidian britanic o specialista in diete afirma faptul ca exista simptome prezente in cazul unei carente de vitamina B12 mai putin cunoscute precum oboseala fizica si nervoasa, palpitatii sau senzatia de lipsa de aer (scurtarea respiratiei). Limba trebuie supravegheata in aceasta situatie dar si daca apar modificari in modul persoanei de a pasi sau de a se deplasa.

Cobalamina sau vitamina B12 este indispensabila pentru productia de globule rosii si pentru buna functionare a sistemului nervos. Persoanele care nu consuma nici un produs animal (carne, peste, mezeluri, oua, lapte, branza sau produse lactate) risca sa aiba parte de carente in aceasta vitamina ceea ce poateduce la anemie severa. Doar produsele animale contin in mod natural aceasta vitamina. De aceea, specialistii ne recomanda sa avem o alimentatie cat mai diversificata si, la nevoie sa apelam la suplimente de vitamina B12. Nevoile sunt mai importante in cazul femeii insarcinate, femeii care alapteaza sau persoanelor in varsta.

Aceste simptome care indica o carenta de vitamina B12 se pot intinde pe mai multi ani fara sa se manifeste in vreun fel si daca diagnosticul este destul de complex de stabilit, acestea din urma se manifesta cel mai adesea prin oboseala, ameteala, palpitatii si dureri acute. Insa specialistii ne atrag atentia ca mai exista un simptom care ar trebui sa ne alerteze si anume modificarea aspectului si culorii limbii care devine rosie si dureroasa.

Specialistii sunt de parere ca diagnosticul trebuie sa fie cat mai precoce cu putinta deoarece cu timpul simptomele se pot agrava. Daca unele simptome generale sunt asociate tuturor tipurilor de anemie precum oboseala, ameteli sau respiratie scurta, modificarea felului in vare paseste o persoana reprezinta un alt semnt de carenta de vitamina B12 precum si tenul galben, aftele sau capacitatea redusa de a simti durerea.

Vezi si:  Putem sa ne infectam de mai multe ori cu Covid-19?

Distribuie prietenilor tai aceasta informatie!

Intra si pe www.newsin.ro pentru cele mai noi stiri din tara si strainatate. Ramai la curent cu ce se intampla in Romania.